Odkaz Jána a Martiny zostáva živý aj po piatich rokoch

Pri príležitosti výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa už po piaty krát konalo na Dolnej bráne pietne zhromaždenie, ktoré organizovala iniciatíva Za slušné Slovensko.

Približne 300 ľudí si prišlo uctiť pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice, ktorí zaplatili tou najvyššou cenou za to, že sa Ján poctivo venoval svojej práci investigatívneho novinára.

Zatiaľ čo sa ľudia na Dolnej bráne schádzali, z reproduktorov sa ozývala pieseň Ivana Táslera Vo väzení. Text piesne, ktorá vyšla pred viac ako 20-mi rokmi a ktorý opisuje čakanie na slobode na to kedy bude slušnosť v móde, odrážal aj hlavnú myšlienku celej udalosti.

Na pódiu vystúpili s prejavom viacerí rečníci. Medzi nimi napríklad aj investigatívny novinár Dušan Karolyi. Sumár toho, čo sa s našou krajinou udialo za posledných 5 rokov, čo zlé, ale aj dobré sa stalo, ponúkla riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel.

V kauze vraždy sú právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček, jeho komplic Tomáš Szabó a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó. Rozsudok v spojenom procese týkajúcom sa vraždy Kuciaka, ale aj prípravy vrážd prokurátorov, sa očakáva v apríli tohto roku.

Komentáre