Daň z pozemkov pod U. S. Steelom bude putovať do rozpočtu mesta

25 rokov trval spor medzi mestom Košice a obcou Sokoľany o určenie hranice katastra pozemkov U.S. Steelu. Po štvrťstoročí Najvyšší správny súd určil víťaza.

Sporné bolo územie o rozlohe prbližne 700 hektárov na mieste kde sa nachádza spoločnosť U. S. Steel a jej dcérske spoločnosti. Začiatok sporu sa datuje do roku 1997, keď obec Sokoľany podala návrh na zmenu hraníc príslušného katastrálneho územia a žiadala pričlenenie pozemkov pod U. S. Steelom. V danej veci bolo za uplynulých 25 rokov vydaných viacero často aj protichodných rozhodnutí, či na úrovni správneho orgánu alebo súdov.

Dane z pozemkov išli teda do rozpočtu mesta. Výnimkou bol rok 2017 kedy toto územie patrilo pod bec Sokoľany. Daň, ktorá vtedy išla do kasy obce, sa mestu Košice vracať nebude.

Mesto Košice predpokladalo preňho kladný záver rozhodnutia. Preto v návrhu rozpočtu už s týmto príjmom z dane počíta. Ďalšie konanie je momentálne vecou katastrálneho odboru Okresného úradu Košice-okolie, ktorý vo svojom ďalšom konaní musí brať do úvahy aj právnu argumentáciu súdov.

Komentáre