V prírodnom cintoríne Les spomienok už pochovali 15 ľudí

Prírodný cintorín alebo Les spomienok sa otvoril v novembri minulého roka. V zime sa tu ale nepochováva, preto sa prvé pohreby konali až tento rok.

Možnosť pochovať zosnulých priamo ku koreňom stromov na prírodnom cintoríne predtým v metropole východu chýbala. Preto ju teraz využili aj pozostalí, ktorí doposiaĺ nevedeli nájsť pre popol zosnulého to správne miesto.

Pohreby, ktoré tu boli doposiaľ boli práve len jednoduché uloženie popola. Obrad poslednej rozlúčky, ktorý bol trochu väčší, tu mali zatiaľ jeden. Tí, ktorí si na svoje posledné miesto odpočinku vyberajú Les spomienok, sú zväčša úzko spätí s prírodou, majú radi napríklad záhradkarčenie či chcú byť rozptýlení v lese.

Princíp prírodného cintorínu je jednoduchý – nenájdete tu žiadne náhrodbné kamene či umeleé kvetiny. Pochováva sa tu priamo ku koreňom stromov – popol sa buď uložený do rozložiteľnej urny a vloží do zeme alebo sa len jednoducho vsype ku koreńom stromu. Okolo jedného stromu je 10 miest, ktoré sú označené orientačnou ceduľkou zavesenou na strome.

V košickom krematóriu sa ročne vykoná 4000 spopolnení a obradov. V prírodnom cintoríne sa mesačne vykonajú približne 3 pohreby.

Komentáre