V UNLP hospitalizovali pacientov, ktorí sa otrávili ivermektínom

Za posledný mesiac hospitalizovali v UNLP Košice dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. Pacienti ho užili v domnení, že im pomôže pri liečbe ochorenia COVID-19. Žiadne odborné štúdie však túto liečbu nepotvrdili. Pôvodné indície, žeby mohol byť nápomocný, boli vyvrátené.

Jeden z hospitalizovaných pacientov sa liekom predávkoval až natoľko, že musel bojovať o život.

Lekári upozorňujú, že ivermektín nie je liekom na COVID-19 a ani nebude. Prax ukazuje, že do nemocnice opakovane prijímajú na hospitalizáciu pacientov, ktorí užívali ivermektín a nezriedka skončili na umelej pľúcnej ventilácii.

Na trhu je množstvo preparátov, ktoré sú určené na veterinárnu liečbu. Či už konská pasta alebo kvapky, ktoré sa hydine vtierajú do peria. Práve z tohto lieku sa otrávili aj hospitalizovaní pacienti. Zaznamenali u nich viac ako 1000 násobné prekročenie koncentrácie tohto lieku v krvi.

Okrem poškodenia pečene má užívanie ivermektínu aj závažné neurologické účinky.

Používanie ivermektínu na terapeutické využitie schválilo Ministerstvo zdravotníctva začiatkom tohto roka na 6 mesiacov. Liečivo sa vydáva na predpis, no prax ukazuje aj opak.

K otrave liekom vedie aj jeho laické užívanie bez dohľadu lekára. Situácia v UNLP je aj bez ivermektínových pacientov veľmi vážna. Hospitalizovaných je tu už 271 pacientov s ochorením COVID-19 a voľné lôžka sa míňajú.

Vyše 80% hospitalizovaných tvoria nezaočkovaní pacienti. Obmedziť museli aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti na pracovisku na Tr. SNP, kde budú zabezpečovať len akútnu a urgentnú zdravotnú starostlivosť pre necovidových pacientov.

Komentáre