Po 8 rokoch odhalili Jakobyho mozaiku na fasáde školy

Umelecké dielo, ktoré sa osem rokov schovávalo pred očami okoloidúcich. Nachádza sa na fasáde budovy ZŠ Kežmarská 30 a až doteraz bolo ukryté pod vrstvou zateplenia. V týchto dňoch odhalili a reštaurujú mozaiku od umelca Júliusa Jakobyho.

S nápadom oživiť mozaiky ukryté na fasádach škôl prišiel zakladateľ košickej VPN a autor monografie Jakoby. Retrospektíva Daniel Liška. Práve on vytipoval miesta, na ktorých sa mozaiky schovávajú. Vďaka finančnej pomoci od darcu z Košíc sa umelci mohli pustiť do práce a umelecké dielo opäť oživiť. Ako prvé išlo z fasády dole zateplenie.

Mozaika zobrazuje žiakov, ktorí sedia v lavici. Nie je príliš poškodená čo sa však nedá povedať o jej sestre, ktorá sa nachádza na budove vedľajšej ZŠ Kežmarská 28. Tu sa reštaurátori potrápia viac. Chýbajúci kúsok zateplenia by nemal mať žiadny vplyv na prevádzku samotnej budovy.

Staro-nové umelecké dielo sa nayvše chystajú na škole naplno zúžitkovať.

Zaujímavosťou je, že aj materiál, ktorý majster Jakoby pri tvorbe mozaiok využíval, má svoj príbeh.

Zriaďovateľom školy je mesto, ktoré s odstránením zateplenia a odkrytím mozaiky súhlasilo. Zreštaurovaná mozaika by mala byť hotová do konca tohto týždňa.

Komentáre