Vlasy si pestujú aby ich ostrihali a darovali

Hovorí sa, že vlasy sú korunou krásy. Podobne to vnímajú aj onkologické pacientky, ktoré pri liečbe ochorenia o vlasy prišli. Riešením sú napríklad parochne, ktoré im bezplatne poskytuje Liga proti rakovine.

Pani Andrea, ktorá je onko pacientkou, využíva parochňu zo živých vlasov. Práve tie sú finančne nákladné – ich ceny sa pohybujú v stovkách eur, Liga proti rakovine ich pacientkam zabezpečuje bezplatne.

Pri darovaní vlasov na parochne platí niekoľko pravidiel. Mali byť zagumičkované, prinesené v cope, min. 40 cm dlhé, nefarbené, resp. nie tmavo farbené. Všetky tieto kritériá splnili aj dve mladé sestry Annamária a Katka.

Po 4 rokoch darovali vlasy opäť. Svoje rozhodnutie vzdať sa dlhých a hrubých copov vôbec neľutujú.

Pred tromi rokmi darovala vlasy aj Veronika, zo začiatku však mala pochybnosti či vlasy pôjdu skutočne tam kam majú. Presvedčil ju okamih keď sedela vedľa onkopacientky Andrey, o ktorej však nevedela, že trpí rakovinou.

Vlasy, ktoré ženy či muži darujú putujú do Bratislavy, kde sa z nich vyrábajú parochne. Tá Andrejina už po rokoch pomaly dosluhuje, v Košiciach však zatiaľ nenašli vlásenkárku, ktorá by parochňu bola ochotná a vedela opraviť.

Komentáre