Prežijú kvety v meste bláznivé aprílové počasie?

Mínus jeden stupeň a intenzívne sneženie – takto vyzeral 6. apríl v Košiciach. Sneh prekvapil nielen majiteľov áut, ale napríklad aj kvety, ktoré vysadila Správa mestskej zelene. Zvládnu túto skúšku bláznivým aprílovým počasím?

„Všetko bude závisieť od počasia nasledujúcich dní. Tieto cibuľoviny sú označované ako jarné, čiže tieto rozmary jarného počasia veľmi dobre znášajú. Väčší problém ako sneh by robil silnejší celodenný mráz,“ uviedol hovorca košickej Správy mestskej zelene Peter Sasák.

Hraničná teplota je okolo -4°C počas dňa. Na najbližšie dni takéto teploty nepredpokladá Slovenský hydrometeorologický ústav pre Košice ani v noci. Najbližšie dni tak týmto cibuľovinám väčšie riziko nehrozí. Ak by sa však počasie zhoršilo a teploty by klesali ešte nižšie, v domácom prostredí ich dokážete ochrániť, aj keď ide o veľmi krehké kvety.

Správa mestskej zelene vysadila ešte minulý rok tisícky cibúľ, ktoré nás potešia počas jari. Narcisy a krokusy už vykvitli, tulipány by sa mali ukázať každú chvíľu. Medzi nimi nájdeme aj špeciálnu odrodu tulipánov, ktorú nájdete na jedinom mieste v centre mesta.

Komentáre