V presilovKE – Adam Lapšanský

Keď sa v januári 2020 naskytla možnosť angažovať Adama Lapšanského, hlavný tréner a zároveň športový manažér HC Košice Jan Šťastný nezaváhal. Tím potreboval strelca a návrat skúseného útočníka s čuchom na góly bol logický krok. Sezónu 2020/2021 začal v klube Bratislava Capitals, pre ktorý to bol prvý ročník v medzinárodnej IHL. Lapšanský sa v nej herne ani bodovo nestratil, no možnosti vrátiť sa do Košíc sa potešil. Keď bratislavský klub angažoval skúseného Bielorusa Sergeja Kosticyna, stal sa Lapšanského transfer hotovou vecou.

„Za Košice som hral, mám tam byt, z Košíc je moja manželka a tam sa nám narodil aj syn. Beriem to teda ako návrat domov,“ poznamenal po príchode do Košíc a v podobnom duchu sa vyjadril aj „V presilovKE.“ V staronovom drese mal sľubný štart, dal gól v dvoch zápasoch pred nakrúcaním relácie, pričom pomohol aj k cennému víťazstvu v Poprade 4:3, ktorým Košičania ukončili štvorzápasovú sériu prehier.

Lapšanský pôsobil v Košiciach v dvoch sezónach v rokoch 2014-2016. V prvej z nich získal majstrovský titul, druhú mu poznačil nepríjemný moment z novembra 2015. V zápase proti Banskej Bystrici neúmyselne zranil Mareka Loskota a od Disciplinárnej komisie dostal až 4-mesačný dištanc bez možnosti odvolať sa. „Vynechal som asi 36 zápasov. To je azda aj na zápis do Guinnessovej knihy rekordov,“ povedal „V presilovKE.“ Adam, ktorý vonkoncom nepatrí k hráčom, ktorí by zbierali trestné minúty a vyžívali sa v ostrých zákrokoch, následne zamieril do zámorskej súťaže ECHL a získal získal cenné skúsenosti so zámorským hokejom.

V najvyššej slovenskej súťaži sa blížil k méte 500 odohraných zápasov a popri tom už stihol niekoľko sezón pôsobiť aj v českej extralige či v Nemecku. S rokom narodenia 1990 patril do silnej generácie hráčov a spoločne s Tomášom Tatarom, Richardom Pánikom, Martinom Marinčinom, Martinom Bakošom či Liborom Hudáčkom absolvoval tri mládežnícke šampionáty. Do košického klubu sa už vrátil ako skúsený útočník, ktorý púta pozornosť aj viacerými tetovaniami, ku ktorým prišiel netradičnou cestou: „Moja manželka vyštudovala dizajn a venuje sa tetovaniu. Takže sa realizovala aj na mne,“ priznal.

Komentáre