Prvý december je dňom boja proti AIDS

Prvý december si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Odborníci upozorňujú najmä na dôležitosť prevencie. Za rok 2020 pribudlo na Slovensku do októbra 58 nových prípadov HIV infekcie. Pri podozrení na ochorenie netreba s testovaním váhať.

„Testovanie na prítomnosť anti-HIV protilátok by ľudia s podozrením na HIV infekciu nemali odkladať. Takéto vyšetrenie je v Slovenskej republike prístupné každému. V súčasnosti je už infekcia HIV liečiteľná, ale stále ide o nevyliečiteľné ochorenie,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Testovanie je bezplatné a v Košiciach sa môžete otestovať napríklad na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva na Sennom trhu alebo v súkromných laboratóriách. RÚVZtká tiež poskytujú poradne o tomto ochorení telefonicky alebo mailom. Napríklad minulý rok poskytli 871 telefonických konzultácií.

Od začiatku monitorovania HIV/AIDS na Slovensku zachytili 1253 prípadov tejto infekcie. V 127 prípadoch infekcia prešla do štádia AIDS. Zaznamenali 75 úmrtí ľudí s HIV, z toho 56 z nich v štádiu AIDS.

Komentáre