25. november je Svetový deň bez mäsa

Dvadsiaty piaty november bol vyhlásený za Medzinárodný a svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat. Jeho vznik iniciovala India v roku 1986. Ľudia vo vyspelých krajinách jedia v dnešnej dobe oveľa viac mäsa, ako to bolo v minulosti. V súčasnosti sa v našej spoločnosti dostáva do popredia otázka, či je mäso vhodná potravina. Môžu za to viaceré faktory, najmä kritizované praktiky chovu a porážky zvierat chovaných na mäso, otázka ilegálneho užívania antibiotík, rastových hormónov či obsah znečisťujúcich látok v mäsových produktoch. Podľa ústavného dietológa UNLP Miroslava Paľka je diskutovanou otázkou konzumácia červeného mäsa a vznik rakoviny hrubého čreva. Ako zdôvodnenie sa pri tomto mäse uvádza silné zahriatie mäsa, obzvlášť pri pečení a grilovaní. Pri jeho silnom zahriatí totiž vznikajú v mäse škodlivé rakovinotvorné prvky. Podľa diétológa sú vhodné potraviny s nízkym obsahom tuku, hlavne živočíšneho a obmedzenie spotreby tučného mäsa a údenín.

Komentáre