Dominanty Košíc – kúpalisko Červená hviezda

Legendárne kráľovstvo vody a vodného póla už dlhé desaťročia tvorí neodmysliteľnú súčasť Košíc. Spoločne sme si zaspomínali na doterajšiu existenciu kultového „čéhačka“.

Kúpalisko Červená hviezda je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí k významným slovenským medzivojnovým stavbám. Areál bol vystavaný v rokoch 1935 – 1936 podľa návrhu významného košického architekta moderny – Ľudovíta Oelschlägera. Stavbu realizovala košická firma Ing. Huga Bárkányho. Bazény dodala špecializovaná firma PITTEL a BROUSEWETTER. V tých časoch dominovali dva základné progresívne štýly. Artdeco, ktorý sa zameriaval na bonitnú klientelu a na druhej strane škola Bauhaus, ktorá v sebe niesla funkcionalizmus. Kvalita, funkčnosť a presnosť mali smerovať hlavne k strojovej dokonalosti.

V roku 1963 bol tento areál zapísaný ako národná kultúrna pamiatka. Kompletná rekonštrukcia prebiehala na prelome rokov 2015 a 2016. V šatniach je dokonca zrekonštruovaný pôvodný nábytok spolu so skrinkami. Bol tu dobudovaný aj moderný nerezový vodnopólový bazén s posuvnou stenou. Prostredníctvom nej sa dokáže premeniť na funkčný 25m plavecký bazén vhodný aj na medzinárodné zápasy.

Nachádza sa tu plavecký, neplavecký, detský a vodnopólový bazén. Priemerná návštevnosť počas letných mesiacov je zhruba 30 tisíc návštevníkov a denná kapacita je 1200 ľudí. Aktuálnu obsadenosť si môžu ľudia pozrieť prostredníctvom online prenosu z kúpaliska. Terasovito umiestnené bazény boli už v čase svojho vzniku unikátom. Pohľad z budovy šatní s amfiteátrovým sedením poskytuje slniacim sa ľuďom jedinečnú scenériu kúpaliska.

Komentáre