vPolitiKE – koronavírus špeciál

Koronavírusová kríza zasiahla prakticky všetky odvetvia ľudského života. Mestá i samosprávne kraje prijali mnohé opatrenia, ktorých cieľom je spomaliť šírenie nákazy. V špeciálnej časti relácie vPolitike sme sa zhovárali s primátorom mesta Košice Jaroslavom Polačekom a s predsedom Košického samosprávneho kraja Rastislavom Trnkom.

Ako veľký problém sa ukazujú rómske osady, kde je v prípade výskytu nákazy šírenie koronavírusu rýchlejšie. V diskusii obaja hostia hovorili aj o tom, aké plány sú pripravené v prípade, že sa koronavírus dostane do takýchto osád. Primátor metropoly východu tiež spomenul, čo sa bude diať v prípade rozšírenia nákazy na košické sídlisko Luník IX.
Obaja hostia hovorili aj o domovoch dôchodcov, ktoré sú tiež jedným z potenciálnych problémov. Primátor aj župan popísali stav takýchto zariadení v Košiciach aj v Košickom kraji. Hovorilo sa tiež o ochrane lekárov a o nedostatku ochranných prostriedkov.

Koronavírus priniesol aj ekonomické problémy tak pre mesto i kraj. Obaja hostia sa zhodli, že zaregistrovali výrazné výpadky príjmov a na druhej strane zvýšenie nákladov v niektorých oblastiach – napríklad v boji proti novej nákaze. V relácii vPolitike sa dozviete, ako chcú výpadky finančných prostriedkov riešiť alebo aj to, ktoré košické mestské podniky budú potrebovať pomoc.

Koronakríza zasiahla aj do turistických plánov Košického samosprávneho kraja – obľúbené turistické vlaky sú až do konca zrušené a vyrazia najskôr v letných mesiacoch. Všetko však bude záležať od vývoja situácie. Zrušené museli byť aj oslavy Dňa mesta Košice, ktorým už niekoľko rokov patrí začiatok mája.

Komentáre