V presilovKE – Roman Faith

Roman Faith patrí k najmladšej generácie, ktorá klope na dvere košického A-mužstva. V prípade ešte stále iba 17-ročného útočníka je to klopanie poriadne hlasné, v priebehu ročníka 2019/2020 si vekom ešte dorastenec vybojoval dôstojnú pozíciu v tíme trénera Petra Draistaitla. V silnej konkurencii skúsenejších útočníkov to nemal jednoduché, vyťažil však aj z viacerých absencií.

Študent 7. ročníka na 8-ročnom športovom gymnáziu v Košiciach sa šance chopil ideálne, trénerov i divákov si získal bojovnosťou i nesporným hokejovým umom. Ten mal po kom zdediť. Jeho starý otec Ján Faith aj strýko Juraj Faith patria k významným osobnostiam košickej hokejovej histórie. Do nej sa pomaly zapisuje aj Roman. V tipsportligovej sezóne, ktorá bola napokon predčasne ukončená, stihol nastúpiť do 16 zápasov, v ktorých dosiahol bilanciu 2 góly a 4 asistencie. Premiérový zásah zaznamenal pri vysokom víťazstve nad Novými Zámkami 7:2, keď svojím gólom brankárovi Patrikovi Nechvátalovi uzavrel skóre. „Puk som si odložil, bude mi pripomínať ten moment,“ poznamenal.
Jeho rozhovor „V presilovKE“ bol do veľkej miery ovplyvnený rozhodnutím predčasne ukončiť ligovú sezónu 2019/2020. Zástupcovia klubov sa na tom dohodli iba pár minút predtým, ako Roman prišiel do štúdia. Zrušením sezóny prišiel nielen o ďalšie možnosti podčiarknuť predošlé výkony v košickom A-mužstve, ale aj o možnosť zabojovať o titul v doraste, v ktorom ho čakala séria so Slovanom Bratislava.

Roman bojoval v ročníku 2019/2020 na viacerých frontoch. Okrem spomínaného pôsobenia v A-mužstve i doraste Košíc, sa ho zásadne týkalo aj pôsobenie v slovenskom reprezentačnom tíme do 18 rokov. Faith mal byť jedným z ťahúňov tímu, ktorý sa mal v apríli na domácom šampionáte v Spišskej Novej Vsi popasovať o návrat do elitnej kategórie. „Ten šampionát ešte síce nezrušili, ale ako tak sledujeme dianie vo svete športu a hokeja, zrejme sa tomu nevyhneme. Bolo by skvelé, keby sa nám doma podarilo vybojovať postup, ale osobne by ma neprekvapilo, keby sa ten turnaj zrušil,“ poznamenal Roman, ktorý „V presilovKE“ porozprával aj o nevšedných zážitkoch z pozície dobrovoľníka na hokejových MS 2019 v Košiciach.

Komentáre