V presilovKE – Andrej Košarišťan

„Svoje rituály radšej neprezradím,“ uviedol brankár Andrej Košarišťan, ktorý sa stal priam nájazdovým fantómom.

Z brankára Andreja Košarišťana sa okamžite stala jedna z najväčších opôr hokejistov HC Košice. Rodák z Dolného Kubína prišiel do Košíc v lete 2019 v rámci snahy vedenia klubu zaceliť dieru po Vladislavovi Habalovi. V pozícii brankárskej dvojky naďalej zostal Stanislav Škorvánek, s ktorým sa Košarišťan už poznal.

V prvej časti „V presilovKE“ v roku 2020 porozprával nielen o výbornom vzťahu s brankárskym kolegom, ale aj o mimoriadne úspešnej sérii v samostatných nájazdoch. V prebiehajúcej sezóne 2019/2020 sa zápasy košického tímu sedemkrát rozhodovali v samostatných nájazdoch a vo všetkých prípadoch z toho vyšli víťazne práve „oceliari.“ Veľkú zásluhu má na tom práve Andrej Košarišťan, ktorý z 38 pokusov zmaril až 34.

Jeho výborná bilancia neušla pozornosti viacerých médií, no talentovaný brankár má na otázky o recepte na nájazdovú úspešnosť jednoduchú odpoveď: „My ich ani na tréningoch netrénujeme. Možno práve preto si potom hráči vážia, že môžu ísť na nájazd a preto sme úspešní,“ nezaprel tímového ducha.

Pochádza z Dolného Kubína, ktorý nepatrí k tradičným rodiskám veľkých hokejistov a aj preto sa už teraz dá povedať, že Košarišťan je mestskou hokejovou hviezdou. Individuálne vydarené sezóny zažil pomerne nedávno aj v Liptovskom Mikuláši a Nových Zámkov. Práve počas ročného (2018/2019) pôsobenia na juhu Slovenska si výbornými výkonmi vybojoval aj premiérové pozvánky do reprezentácie. Tie ho neobišli ani po príchode do Košíc a Slovensko reprezentoval na Nemeckom pohári. Dá sa očakávať, že pokiaľ si udrží stabilnú formu, budú mu reprezentačné štarty rýchlo pribúdať.

Košice si ako svoje nové pôsobisko vybral v lete 2019 a odolal niekoľkým ponukám zo zahraničia. Zlákala ho vízia klubu, ktorý dal v snahe za dosiahnutím prenikavého úspechu snahu mnohým najmä slovenským hráčom v ideálnom hokejovom veku. Košarišťan sa rýchlo stal, rovnako ako predtým v Nových Zámkoch i Liptovskom Mikuláši, brankárskou jednotkou a aj vďaka nemu mali „oceliari“ po 38. kole najmenší počet inkasovaných gólov.

Komentáre