V presilovKE – Jakub Suja

Zlomený nos si takmer nevšimol, o statuse služobne najstaršieho hráča tímu sa dozvedel až v štúdiu. Útočník HC Košice Jakub Suja rozprával „V presilovKE“ aj o vysadení mäsa z jedálnička.

Viaceré zdroje chybne uvádzajú, že hokejový útočník Jakub Suja je rodák z Prešova. Skúsený center však „V presilovKE“ uviedol veci na správnu mieru a hoci si počas mládežníckych sezón viackrát zahral aj za Prešov, jeho rodiskom sú Košice. Seniorský dres „oceliarov“ si prvýkrát obliekol v ročníku 2014/2015 a odvtedy iný nepozná.

Za ten čas odohral za Košice 313 zápasov (k 17. decembru 2019) a v súčasnom kádri trénera Petra Draisaitla je služobne najstarší hráč. Ako jediný zo súčasného košického tímu získal zatiaľ posledný majstrovský titul Košíc, ktorý sa datuje do jari 2015, keď „oceliari“ zdolali Banskú Bystricu.

Suja prežil viacero hráčskych zemetrasení a v tíme zotrval aj po sezóne 2018/2019. Na jeho rozhodnutí pokračovať v materskom klube nič nezmenila ani skutočnosť, že sa jeho pozícia v tíme zmenila. V nedávnych sezónach často nastupoval v prvých dvoch formáciách, hrával aj presilovky a pravidelne mu naskakovali kanadské body.

V súčasnom ročníku vedie v pozícii stredného útočníka štvrtý útok Košičanov, ktorý má na starosti najmä poctivú defenzívnu činnosť a brániť produktívnych hráčov súpera. Suja sa s novou pozíciou príkladne vyrovnal a pre tím sa aj naďalej snaží odviesť maximum.

To sa mu vyplatilo už v sezóne 2016/2017, ktorá bola pre neho špeciálna. Počas nej si ziskom 44 kanadských bodov vytvoril osobné maximum v najvyššej slovenskej súťaži, no najmä ju zakončil účasťou na majstrovstvách sveta v nemeckom Kolíne. Napokon si pripísal 4 štarty na MS, no ani to ešte nebolo v turbuletnej jari 2017 všetko.

Krátko po šampionáte mu priateľka porodila prvorodenú dcérku. Viacerí hráči sa najmä po debutovej účasti na MS rozhodnú pre nový angažmán, Jakub Suja však aj naďalej ostal verný Košiciam. „V presilovKE“ porozprával nielen o spokojnosti v tradičnom slovenskom klube, ale aj o svojom vzťahu ku gastronómii. V relácii priznal, že pred pár rokmi vyradil zo svojho jedálnička mäso a tento krok si pochvaľuje.

Reč bola aj o nepríjemnom zranení, ktoré si privodil v nedávnom zápase v Trenčíne. Hoci stretnutie dohral, napokon sa ukázalo, že si pri jednom zo súbojov zlomil nos.

Komentáre