Foodboxom predchádzajú plytvaniu jedla na škole

23. novembra 2023

V Európskej únii sa každoročne vyhodí až 59 miliónov ton potravín. Na jedného obyvateľa Slovenska pripadá 83 kg potravinového odpadu. Jedlom sa plytvá aj v školských jedálňach. Nielen pri hlavných jedlách, ale aj prílohách, ktoré deti k obedu dostávajú.

Na ZŠ Ľudovíta Fullu sa stretávali s tým, že ovocie či mliečne výrobky končili častokrát v koši či v šatniach. Predsedníčka školského parlamentu Linda prišla preto s nápadom, že v jedálni zriadia tzv. Foodbox.

Prílohy majú v škole niekedy aj každý deň a Foodboxom predchádzajú ich plytvaniu.

Pravidlá Foodboxu sú jednoduché – žiaci tu môžu nechať jedlo, ktoré si neprosia a zobrať si ho môže ktokoľvek kto má naňho chuť.

Ešte sa im nestalo, že by sa vo Foodboxe niečo zvýšilo. Z chodieb či šatní tak zmizol neporiadok, jedlo sa nevyhadzuje a v neposlednom rade sa deti učia, ako sa medzi sebou podeliť.

Komentáre