Košickí výskumníci objavili ohnisko kliešťov v širšom centre mesta

Globálne otepľovanie má vplyv aj na premiestňovanie kliešťov do vyšších polôh. Zatiaľ čo sa kliešť lužný zhruba pred 20mi rokmi vyskytoval len v nížinách v okolí Dunaja, dnes ho už bežne nájdeme v nadmorskej výške okolo 600 metrov. Kliešte však okrem toho začínajú prenikať aj do miest.

Práve tu sa nachádzajú ich hostitelia čiže drobné cicavce, veveričky či ježkovia, ale aj túlavé psy či mačky.

Kliešť nedokáže sám prejsť viac ako 10 metrov. Preto je závislý na hostiteľovi, ktorými sú v mestách najmä vtáky. Výskumníci z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach rozdelili Košice na akýchsi 5 zón kde kliešte vyskytujú. Zaujímavé je, že ich už lokalizovali aj v širšom centre mesta.

Takýto prípad je napríklad zanedbaná Alejová ulica. Počas 5 minútovej prechádzky sa podarilo odborníkom nazbierať 5 kliešťov.

Tento kliešť je aktívny pri teplote 7 stupňov, v čase zberu však boli len 4 stupne nad nulou a predsa bol aktívny. Prevenciou pred výskytom kliešťov je pravidelná úprava okolia a kosenie. Na prechádzky sa tiež odporúča chodiť v dlhom svetlom oblečení aby sme kliešťa dokázali jednoduchšie spozorovať.

Komentáre