Mladí developeri svojou aplikáciou pomáhajú v boji s vesmírnym odpadom

Vo vesmíre sa aktuálne nachádza až 14 000 satelitov. Zaujímavosťou však je, že aktívnych je z nich len 5000. To znamená, že približne 9000 satelitov vo vesmíre je nefunkčných. Práve takéto satelity, ich rozpadnuté časti či dokonca časti nosných rakiet tvoria tzv. kozmický odpad. Ten môže byť nebezpečný – môže totiž dôjsť ku kolízii s inými funkčnými satelitmi či dokonca, aj keď zriedkavejšie, k ich pádu na Zem. Kozmický odpad sa rozhodla mapovať trojica mladých šikovných developerov z Košíc. Vyvinuli aplikáciu, vďaka ktorej dokážu zamedzovať kolíziám satelitov.

Appka je určená pre spoločnosti, ktoré vlastnia satelity. Na jej vývoji sa stále pracuje. Aktuálne je v demo verzii.

V aplikácii vidieť červené body, ktoré znázorňujú kozmický odpad, zelené body sú aktívne satelity. Mladí developeri študujú informatiku na TUKE – keďže pracujú na téme vesmíru, spolupracujú pri vývoji aplikácie aj s odborníkmi.

Aplikáciu začali vyvíjať v novembri a s jej prototypom sa stihli zúčastniť na svetovom Grand finále súťaže ActInSpace Hackathon vo francúzskom Cannes, kde sa umiestnili v konkurencii účastníkov z celého sveta v TOP 5-ke.

Aplikácia je jedinečná v tom, že dokáže uspokojiť široké spektrum zákazníkov.

Aktuálne zbierajú stále viac dát aby bola aplikácia kvalitná. Na trh by s ňou chceli prísť koncom tohto roka.

Komentáre