Mesto chystá investície do verejného osvetlenia

V posledných týždňoch Košičanov výraznejšie potrápilo nefungujúce verejné osvetlenie. Výpadky zaznamenali vo viacerých mestských častiach.

,,Evidujeme viacero chýb na verejnom osvetlení v našej MČ. V posledných mesiacoch je to hlavne hlavná Trieda KVP. Dochádza k ohrozeniu obyvatelov. Máme staré sodíkové výbojky a zybtočne platíme vysoké účty za elektrinu.’’ opsiuje situáciu starosta MČ KVP Ladislav Lörinc.

,,V našej MČ je rovnaký problém ako v iných MČ. Verejné osvetlenie nám vypadáva, vypadávajú dokonca celé vetvy čiže niekedy v noci máme celé ulice v tme.’’ hovorí Dominik Babušík, starosta MČ Dargovských hrdinov.

O nefunkčnom osvetlení informovali aj z MČ Sever či Nad jazerom. Správcom osvetlenia je DPMK. Nefunkčné lampy môžu nahlasovať občania a mestská časť následne urguje mesto. V prípade Jazera aj Severu sa ľady pohli, ako informovali mestské časti na svojich sociálnych sieťach, osvetlenie je už funkčné. Mesto v najbližšej dobe chystá investície do zlepšenia kvality verejného osvetlenia.

,,Už začiatkom februára mesto začne s výmenou 30 rozvádzačov verejného osvetlenia, ktoré sú v havarijnom stave.’’ vysvetľuje Jana Poľová z Magistrátu mesta Košice.

Práce sa uskutočnia v 8 na Juhu, Nad jazerom, Severe, Sídlisku KVP, Sídlisku Ťahanovce, Starom Meste v mč Západ a Ťahanovce.

,,Na jar sa plánuje aj verejné obstarávanie na modernizáciu ďalších rozvádzačov verejného osvetlenia, ktoré sú v havarijnom stave. Tie zamieria napr. na Triedu KVP, Triedu arm. Gen. L. Svobodu, Gerlachovskú a Jantárovú ulicu.’’ pokračuje.

Moderné, úsporné LED osvetlenie pribudne aj v lokalite Anička.

,,Občanom a návštevníkom Aničky by mali začať slúžiť na prelome apríla a mája. Doplnenie verejného osvetlenia je súčasťou zatraktívňovania tejto obľúbenej lokality.’’

Občania budú môcť nefunkčné osvetlenie nahlasovať v novom systéme registrácie porúch. Oznamovateľ poruchy má možnosť po zadaní svojho e-mailu a telefónneho čísla sledovať aj stav riešenia nahláseného podnetu. Stožiare by mali byť v blízkej dobe označené aj QR kódmi.

,,V prípade, že občan prejde okolo nefunkčného stoažiara okamžite môže oskenovaním QR kódu prostredníctvom mobilného telefónu nahlásiť jeho nefunkčnosť.’’ uzatvára Jana Poľová.

Komentáre