V UNLP liečia Parkinsonovu chorobu revolučnou metódou

V UNLP zaviedli revolučnú metódu v liečbe Parkinsonovej choroby. Operáciu, ktorá sa doteraz robila tzv. rámovou metódou, po prvý krát vykonali unikátnou metódou hĺbkovej stimulácie mozgu. Nepotrebovali pri tom strašidelný rám, ktorý bol pre pacienta nekomfortný. Naopak využili najmodernejší neurostimulátor.

Pacient je pri tomto type operácie pri vedomí aby lekári mohli priebežne kontrolovať jeho motorické a kognitívne schopnosti.

Zákrok, ktorý je hradený zdravotnými poisťovňami, je menej invazívny a aj rýchlejší. Zatiaľ čo pôvodný zákrok trval zhruba 6 hodín, teraz je to o polovicu kratšie.

Čakacia doba na zákrok, ktorá je momentálne pol roka, sa skráti na 2-3 mesiace. V UNLP budú teda operovať už len touto metódou. Hoci choroba sa nedá vyliečiť úplne, pacient sa po operácii bude môcť zapojiť do plnohodnotného života, vrátiť sa do práce, či postarať sa sám o seba. Ďalšou výhodou operácie je redukcia liekov, ktoré musel užívať.

Nového typu operácie sa zúčastnil aj neurochirurg z Fakultnej nemocnice z Olomouca David Krahulík. Práve oni totiž začali využívať bezrámovú metódu ako prví v Európe. Na neurostimulátor v UNLP čaká aktuálne 15 pacientov.

Komentáre

TelKE

Prinášame vám aktuálne informácie z mesta Košice. Sme mestský informačný kanál. Sme TelKE

Najnovšie príspevky

Sleduj nás aj ja Facebooku