Študenti TUKE opäť dokázali svoju šikovnosť inovatívnymi projektami

Ekologický a úsporný ohrev vody v hotelových bazénoch, inovácie pri spracovaní odpadu v priemysle či šetrná metóda úpravy povrchov biomateriálov pre zubné a bedrové implantáty. Všetky tieto inovácie vymysleli traja šikovní študenti TUKE. Ich práce teraz získali ocenenie TOP študentské práce.

Práca Adriany získala prév miesto v kategórii Inteligentné mesto. Vďaka jej projektu a nápadu by v budúcnosti mohli byť hotely na Slovensku o čosi zelenšie. Ohrev vody v hotelových bazénoch sa podľa jej návrhu môže vykonávať ekologicky vďaka tepelnému čerpadlu.

V kategórii priemysel získala ocenenie mladá študentka na Ústave recyklačných technológií TUKE. Rozhodla sa vymyslieť systém, na čistenie roztoku od prímesí olova po lúhovaní úletov, ktoré vznikajú zo sekundárnej výroby medi.

Poslednou kategóriou, v ktorej sa udeľovali ceny, bola kategória Zdravotníctvo. V nej odborníkov najviac zaujal Gabriel Stolárik, ktorému sa podarilo upraviť povrchy biomateriálov pulzujúcim vodným prúdom pre zubné a bedrové implantáty. Táto metóda uľahčí zafixovanie implantátu do pacienta.

Všetky práce sú inovatívne, dokážu pomôcť ľuďom či prírode a majú aj biznispotenciál.

UVP Technicom a InnovLab Startup Center budú chcieť súťaž zorganizovať aj na ďalší rok.

Komentáre