Počas obdobia sucha prebieha kosenie v obmedzenom režime

Na Slovensku spadlo od septembra do júla menej ako 60 % obvyklého množstva zrážok. Ide o mimoriadny až extrémny nedostatok zrážok. Čo sa týka stavu pôdneho sucha, tak extrémne sucho zasahuje približne 55 % územia Slovenska a sucho rôznej intenzity sa vyskytuje na 98 % územia. Sucho je aj v metropole východu čo sťažuje prácu zamestnancom Správy mestskej zelene.

Aktuálne sa kosia plochy, ktoré sa nestihli pokosiť pred príchodom sucha – napríklad lúčne porasty kde prebieha prvá kosba.

Množstvo dotazov dostávajú aj od samotných obyvateľov, ktorí nerozumejú prečo sa tráva kosí aj v takomto suchu. Najmä keď vidia, že o ide o zelené ostrovčeky. Práve tie totiž tvoria invazívne rastliny, ktoré dobre znášajú teplo a ktoré musia ísť preč.

Mohlo by sa tak stať, že by sme tu mali byliny, ktoré okrem toho, že sú invazívne, sú často aj silné alergény.

Kosenie obmedzujú stále keď sú vonku vysoké teploty, ak je sucho kosenie zastavujú. Podobné situácie už nastali aj v predchádzajúcich rokoch. Nie však až takéto extrémne.

Na kosení aktuálne pracuje menší počet zamestnancov, tí ostatní majú pridelené náhradné úlohy.

Nedostatok vlahy sa zamestnanci Správy mestskej zelene snažia zmierňovať aj zavlažovaním a pravidelným polievaním rastlín, kvetov a mladých stromov v meste.

Komentáre

TelKE

Prinášame vám aktuálne informácie z mesta Košice. Sme mestský informačný kanál. Sme TelKE

Najnovšie príspevky

Sleduj nás aj ja Facebooku