V presilovKE – Mojmír Božík

Krátko po významnom životnom jubileu prišiel do relácie „V presilovKE“ bývalý hokejový obranca Mojmír Božík. Čo ho okrem rodiska spája s Petrou Vlhovou? Ktoré legendy fínskeho hokeja začínali po jeho boku? Aj o tom bola reč v zaujímavom rozprávaní s čerstvým šesťdesiatnikom.
Na jeho jubileum nezabudli ani v HC Košice a pri tejto príležitosti mu klub daroval symbolický dres a Božík vhodil úvodné buly pred zápasom 42. kola medzi Košicami a Trenčínom.
Božík patrí k viacerým osobnostiam košického hokeja, ktoré prišli na východ z Liptovského Mikuláša. Z tohto mesta pochádza nielen plejáda výborných hokejistov, ale aj mnoho úspešných reprezentantov v iných športoch. Najväčšou športovou hviezdou Slovenska je v súčasnosti lyžiarka Petra Vlhová, z ktorej úspechov má Mojmír Božík osobitnú radosť. „S jej otcom Igorom sme boli susedia, kamarátili sme sa. Ten región je krásny, ponúka veľa možností na šport vrátane lyžovania a som rád, že to dotiahla tak ďaleko,“ povedal Mojmír. Aj jeho zlákal vtedajší tajomník košického klubu Pavol Matis, čím sa stal popri Milanovi Jančuškovi, Jaromírovi Draganovi, Petrovi Veselovskom a ďalších Liptákov v košickom drese. Angažmán si vyslúžil výbornými výkonmi v mládežníckych kategóriách, v ktorých zaujal aj trénerov československých výberov. Božík trikrát štartoval na vrcholných podujatiach hráčov do 18 a 20 rokov, z MS „20“ má striebornú medailu. Úspechy žal aj v mužskom hokeji, hoci „keď sme priviezli bronz z MS 1987 alebo 1990 tak sa to síce akceptovalo ako fajn úspech, ale vnímaný bol tak, že sa dalo dosiahnuť aj viac. Vtedy bol československý tím veľmi silný a pravidelne bojoval o najvyššie priečky. Aj československá liga patrila k najlepším v Európe. Švédi a Fíni sa mohli učiť. Po MS 1990 viacerých hráčov z reprezentačného tímu angažovali kluby zo severu Európy, aby im pomohli a zvýšili kvalitu,“ prezradil „Mojo.“ Jeho zlákal klub Jokerit Helsinki, do ktorého prišiel ako držiteľ dvoch bronzových medailí z MS a zároveň ako účastník Kanadského poháru a ZOH 1988 v Calgary. Vo fínskom klube sledoval úvod niekoľkých veľkých kariér, predovšetkým „mladého Teemu Selänneho, ktorý vtedy začínal. Ale boli tam aj iní výborní hráči Sú odtiaľ aj Esa Tikkanen, Jari Kurri a ďalší skvelí hráči,“ poznamenal Božík, ktorého po hokejovej kariére zlanárila cyklistika: „Aj od lekárov som počul, že nie je dobré, ak vrcholový športovec po kariére prestane aktívne športovať. Každému odporúčajú nájsť si nejakú pravidelnú aktivitu, pretože v opačnom prípade môžu nastať nežiadúce problémy, aj zdravotné komplikácie. Ja som si zamiloval cyklistiku. Je veľa miest, na ktoré rád chodím a nielen v Košiciach a v okolí. Najkrajší kraj je Liptov, tam to mám veľmi rád, ale takisto aj v Košiciach, veď inak by som tam nezostal žiť celý život. Skoro každý deň si doprajem také dve hodiny na bicykli,“ povedal Božík „V presilovKE.“

Komentáre