V presilovKE – Gabriel Spilar

Takmer po roku sa do relácie „V presilovKE“ vrátil športový manažér HC Košice. Stalo sa tak iba pár dní po vypršaní prestupového termínu, ktorý priniesol zmeny aj v kádri „oceliarov.“
Ešte horúcejšou správou v čase rozhovoru s Gabrielom bol úspech slovenských hokejistov na ZOH, ktorí si z Pekingu odniesli bronzové medaily. Spilar sa „V presilovKE“ vyjadril aj k tejto výnimočnej udalosti, prím však hrali košické témy. V pozícii športového manažéra počas sezóny neustále dohliada na výkony hráčov a reaguje na vývoj ročníka. Počas neho nastalo niekoľko zmien, o ktorých bola reč aj „V presilovKE.“
Pred posledným dňom prestupového obdobia (15. februára 2022) Košičania angažovali ruského obrancu Alexeja Volgova a pár dní predtým prišiel aj taliansky reprezentant kanadsko-slovenského pôvodu Brian Ihnačák. Cieľ zmien je jasný – mať do play off čo najkvalitnejší káder. Spilar, a s ním aj celé vedenie HC Košice, si v sezóne 2021/22 uvedomovalo potrebu úspechu, keďže išlo o storočnicovú sezónu košického hokeja. Navyše silnej aj tlak fanúšikov na návrat klubu na čelné pozície extraligy, keďže tím hral semifinále play off naposledy ešte v roku 2016. Spilar zasadol do pozície športového manažéra začiatkom marca 2021. Odvtedy si zvykol na novú funkciu, ktorá de facto urýchlila koniec jeho kariéry.
Ešte v úvode ročníka 2020/2021 mal snahu o jej pokračovanie v drese Michaloviec, ale zdravotné problémy a následná príležitosť zúročiť skúsenosti a kontakty na manažérskom poli priblížili koniec výnimočnej hokejovej dráhy ovenčenej 5 extraligovými titulmi. Posledný z 884 zápasov nebol rozlúčkový, šlo o bežný zápas základnej časti, po ktorom už do zápasového kolotoča nezasiahol.
Nie je jediný hráč, z košickej hokejovej liahne, ktorý napriek výrazným úspechom na domácej scéne, potichu odišiel do hokejového dôchodku. Spomenul si na bývalých spoluhráčov ako Marcel Šterbák, Jaroslav Kmiť, Richard Jenčík a ďalší a „V presilovKE“ naznačil nápad, ktorý by ich mohol opäť na chvíľu spojiť.

Komentáre