V presilovKE – Rastislav Staňa

V jubilejnej sezóne košického hokeja nemohol v relácii „V presilovKE“ chýbať Rastislav Staňa, ktorý je jeden z najúspešnejších hokejových rodákov z Košíc.
Je jediný brankár pochádzajúci z Košíc, ktorý sa dostal do NHL. Tomu predchádzal odchod do zámoria, pre ktorý sa odhodlal v úvode kariéry v mužskom hokeji. Draftoval ho klub Washington Capitals, v ktorého drese debutoval v NHL. Stal sa po kamarátovi Jánovi Lašákovi druhý slovenský brankár, ktorý nastúpil v najprestížnejšej lige sveta. Zároveň sa stal prvý, ktorý dosiahol víťazstvo. Zaznamenal ho proti Detroitu Red Wings, ktorý bol v tých časoch prešpikovaný veľkými menami a pre Rasťa išlo o nezabudnuteľný zápas.
Jeho pôsobenie v NHL však nemalo dlhé trvanie a aj vinou lockoutu v sezóne 2004/05, v ktorej sa NHL vôbec nehrala, sa pobral do Európy. Napokon si spravil výborné meno v prestížnych ligách vo Švédsku, ale aj v ruskej KHL. Hájil farby rôznych tímov, vo švédskej lige sa dvakrát dostal do finále.
Na majstrovský titul si však ešte musel počkať. Nevyšlo mu to ani v KHL, v ktorej hral aj za slávny klub CSKA Moskva, v ktorom sa stretol s hráčmi ako Pavel Dacjuk, Alexander Radulov alebo Sergej Fjodorov, ktorý už pôsobil ako športový manažér klubu. V moskovskom klube skončil počas sezóny 2013/14 a hoci sprvoti išlo o sklamanie, napokon sa potvrdilo, že všetko zlé je na niečo dobré. Rasťo následne zamieril do rodného mesta, aby si prvýkrát v profesionálnej kariére obliekol dres HC Košice.
Jeho krátky angažmán nemohol dopadnúť lepšie. V silnom kádri „oceliarov“ doplnil brankára Alexandra Hyláka, no skvelými výkonmi sa stal výraznou oporou tímu na ceste za titulom. Vo finálovej sérii jeho tím zdolal Nitru 4:3 na zápasy, pričom pamätný je najmä rozhodujúci siedmy duel na domácom ľade, v ktorom Košičania zvíťazili 7:0. Staňa, ktorý mal v tom čase 34 rokov, ešte myslel aj na zahraničné angažmány a tak prvýkrát v kariére zamieril do Česka. V Sparte Praha chcel potvrdiť svoje kvality, ale napokon všetko dopadlo inak než si predstavoval.
V úvode sezóny 2014/15 sa mu prejavili problémy so srdcom, pre ktoré sa predčasne skončilo nielen jeho pôsobenie v Sparte, ale napokon aj celá kariéra. Po nej nezostal dlho bez hokeja. Jeho kultivovaný prejav v kombinácii s množstvom hokejových skúseností zaujali televízie a Rasťo sa odvtedy často ocitá v pozícii spolukomentátora, resp. hokejového experta v priamych prenosoch. Pri hokeji však zostal aj vďaka pôsobeniu v pozícii trénera brankárov v mládežníckych tímoch a aj prostredníctvom hokejovej školy, ktorá nesie jeho meno.

Komentáre