V presilovKE – Peter Bartoš

Päť extraligových titulov. K tomu najviac kanadských bodov v drese HC Košice v najvyššej slovenskej súťaži a druhý najvyšší počet odohraných zápasov v histórii klubu. Do štúdia TelKE sme si sotva mohli pozvať väčšiu klubovú legendu než Petra Bartoša.
Jedna z nezpochybniteľných ikon košického klubu potvrdila, že cca 20 minút vyčlenených na reláciu „V presilovKE“ vie byť veľmi málo.

Pochádza z Martina, hral za Minnesotu Wild v čase, keď klub vstúpil do NHL. Výborné meno si spravil aj v českej extralige, v drese Zvolena mal na dosah prestížny extraligový titul v ročníku 2004/2005, keď hralo v domácej súťaži veľa hráčov z NHL. Keď ako 31-ročný prišiel v roku 2005 do Košíc, nenapadlo ho, že sa dlhodobo usadí práve v druhom najväčšom meste. Rýchlo si však získal povesť produktívneho útočníka, ale aj charizmatického lídra, za ktorým išiel tím. Postupne prekonal rôzne klubové rekordy, v Gabrielovi Spilarovi či Richardovi Jenčíkovi mal roky ideálnych spoluhráčov. V košickom drese si odkrútil celkovo 11 sezón, počas ktorých získal celkovo 5 majstrovských titulov. Je jeden zo siedmich hráčov, ktorí v roku 2011 zavŕšili zlatý hetrik v drese HC Košice.

Podobne ako počas profesionálnej kariéry aj po nej zdôrazňuje, že sa treba pozerať dopredu. Aj svoju ďalšiu životnú dráhu spojil s hokejom. Tomuto športu sa venujú jeho synovia, on v sezóne 2021/2022 vedie kadetov HC Košice a popri tom oprášil výstroj a hokej hrá pre radosť v drese HK Košice v tretej najvyššej súťaži. Bývalí spoluhráči, vrátane nášho stáleho hosťa Marcela Šterbáka, nedajú na „Baču“ dopustiť.

Dlhoročného lídra košického tímu si vážili nielen pre jeho ofenzívne schopnosti, ale aj pre jeho ochotu vracať sa do obrany a pomáhať zadným radom. O jeho schopnostiach v útočnej hre najviac vypovedajú 544 kanadských bodov a 322 asistencií – v oboch je historický líder klubu. V počte odohraných zápasov za Košice (749) je pred ním iba dlhoročný spoluhráč Richard Jenčík (836).

Komentáre