Dominanty Košíc – Cintorín sv. Rozálie

Košice ukrývajú jedno magické miesto opantané tajomnom a mystikou. V kráľovstve posvätného pokoja tu našlo miesto svojho posledného odpočinku množstvo ľudí.

Cintorín sv. Rozálie začal vznikať postupne. Najskôr bola vybudovaná kaplnka v rokoch 1714 až 1715. Symbolizovala prosbu Košičanov, aby ich sv. Rozália uchránila od morových epidémií, ktoré v tých časoch sužovali Košice. Pri kaplnke bola zriadená aj špeciálna pustovňa pre eremitov, ktorá niesla meno Pustovňa sv. Ladislava. Eremita – teda pustovník, ktorý tu sídlil, vykonával duchovné služby pre obyvateľstvo z okolia.

Kaplnka má centrálny pôdorys vo forme pravidelného osemuholníka. Zaujímavosťou je, že na realizáciu stavby kaplnky prispelo mesto veľkým množstvom tehál. Interiér ukrýva nádherný barokový oltár a pestrofarebné fresky, ktoré dotvárajú celkovú atmosféru tohto miesta. Na každom kroku tu možno odkrývať časť histórie, ktorá tu už niekoľko storočí zanecháva svoje stopy. Honosné hrobky sú miestom posledného odpočinku významných mešťanov, podnikateľov, intelektuálnej elity či profesorov. Nachádzajú sa tu neogotické hrobky, ktoré pôsobia dojmom malých gotických kaplniek. Najvýraznejším predstaviteľom je hrobka pivovarníckej rodiny Bayer. Celkovú rôznorodosť dopĺňajú secesné či klasicistické hrobky. Vďaka neprerušenej kontinuite tu môžeme nájsť taktiež modernistické či funkcionalistické hrobky. Celý cintorín je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najkrajšie pohrebné miesta v Európe.

Komentáre