V presilovKE – Peter Veselovský

Extraligová sezóna 2021/22 je v HC Košice v znamení jubileí, keďže klub si pripomína 60. výročie svojho vzniku a zároveň aj 100. výročie vzniku organizovaného hokeja v meste. S tým je spojených niekoľko projektov a akcií, pričom jednou z nich je tradícia vhadzovania čestného buly domácich zápasov v podaní osobností košického klubu.
Jubilejná sezóna priniesla novinku aj do relácie „V presilovKE,“ v ktorej sa popri súčasných hráčoch košického A-mužstva objavia aj významné osobnosti klubovej histórie. Takou je aj bývalý útočník Peter Veselovský. Pochádza z Liptovského Mikuláša, no tak ako viacero jeho predchodcov i nasledovníkov, aj on zamieril za hokejom do Košíc. „Košickému klubu vtedy šéfoval nebohý Pavol Matis, ktorý sa aktívne podieľal na výbere hráčov do HC Košice tým, že sa na nich chodil pozerať. Chodil na zápasy Liptovského Mikuláša, Banskej Bystrice a Popradu a hľadal nové talenty, predovšetkým mladých hráčov. Potom sa ich snažil priviesť do Košíc. Tak to bolo aj v mojom prípade,“ priznal Veselovský.
V drese košického klubu strávil prevažnú časť kariéry, ktorej klubový vrchol dosiahol v roku 1988, v ktorom získal federálny titul. V období, keď bolo pre hráčov zo Slovenska mimoriadne náročné dostať sa do reprezentácie, zažil životnú sezónu 1991/92. V nej sa prvýkrát a naposledy predstavil na vrcholných podujatiach. Československo reprezentoval na MS v Prahe a Bratislave, ešte predtým si zahral na ZOH vo francúzskom meste Albertville. Z oboch akcií si priniesol bronzové medaily. Do Francúzska sa neskôr vrátil ako hráč, v závere kariéry legionárčil aj v Maďarsku.
Rád spomína aj na pôsobenie v Plzni, v ktorej bol prvý legionár v klubovej histórii. Ešte v 80-tych rokoch, keď bol na vrchole výkonnosti, ho lanárili aj do NHL. Bolo však potrebné emigrovať a Veselovský si vtedy veľmi dobre uvedomoval dôsledky takého kroku. Nenasledoval kroky odvážnejších krajanov, napr. bratov Šťastných, ale zotrval doma. Ani po páde revolúcie nekývol na vábenie bývalého brankára Jiřího Crhu, ktorý ho volal do zámoria rovnako ako Petrových košických spoluhráčov Jerguša Baču a Petra Bondru.

Komentáre

TelKE

Prinášame vám aktuálne informácie z mesta Košice. Sme mestský informačný kanál. Sme TelKE

Najnovšie príspevky

Sleduj nás aj ja Facebooku