Práca dopravného dispečera je stresujúca, musí sa rozhodovať rýchlo

Takto vyzerá jeden z pokojnejších dní na dispečingu v DPMK. V pondelok má službu Ľubomír Dreisig, ktorý sa práci dispečera venuje už 9 rokov.

Šichta dispečera trvá 12 hodín, fungujú v režime denná/ nočná a dva dni voľna. Sviatky, víkendy, Vianoce aj Nový rok. Náplň práce je veľmi pestrá.

V praxi to vyzerá tak, že dispečer je skoro celý čas za počítačom s telefónom pri uchu a operatívne rieši problémy, ktoré obmedzujú hromadnú dopravu.

Práca dispečera rozhodne patrí medzi tie stresujúcejšie. Po rokoch praxe ale skúseného dispečera už len tak niečo nevykoľají.

Najťažším obdobím v roku je zimné obdobie a s ním spojené kalamity.

Počas roka sa však nájde aj niekoľko udalostí, ktoré dajú aj skúseným dispečerom zabrať viac ako zimná kalamita. Napríklad návšteva pápeža.

Prehľad čo sa deje na cestách majú aj vďaka 170 kamerám, ktoré si zdieľajú s Mestskou políciou a veľkej videostene, ktorá nedávno prešla modernizáciou.

Išlo o prvú etapu modernizácie. V tej druhej, ktorá má byť ukončená do februára, by sa do vozidiel mali doplniť nové rádio stanice. Aj to pomôže dispečerom aby mohli prácu vykonávať rýchlejšie a efektívnejšie.

Komentáre

TelKE

Prinášame vám aktuálne informácie z mesta Košice. Sme mestský informačný kanál. Sme TelKE

Najnovšie príspevky

Sleduj nás aj ja Facebooku