V pôrodnici v COVID zóne bolo od októbra takmer 100 pôrodov

Personál Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia UNLP na Rastislavovej ulcii má za sebou takmer 100 covidových pôrodov. Ide o rodičky, ktoré sú covid pozitívne alebo majú podozrenie na toto ochorenie.

Po pôrode zdravotníci odídu z pôrodnej sály cez filtračnú (čistiacu) zónu, kde sa vo zvýšenej miere používajú dezinfekčné prostriedky, aby zabránili kontaminácii ostatných priestorov na oddelení. Lekári COVID pozitívne rodičky upokojujú, že pôrodu sa obávať nemusia. Zo stovky covidových pôrodov zaznamenali doposiaľ len jeden s väčšími komplikáciami.

Po 24 hodinách po pôrode realizujú každému bábätku PCR výter. Dobrou správou je fakt, že žiadne bábätko, ktoré sa narodilo mamičke s COVIDOM, nebolo pozitívne.

Na oddelení uprednostňujú dojčenie ako základný nástroj na budovanie imunity novorodencov. Ak si to matka želá, dieťa umiestňujú k nej na izbu ak to ich zdravotný stav dovoľuje.

Ak je matka s dieťaťom, musí mať na tvári respirátor a dôsledne dodržiavať pravidlá hygieny. Pôrodnica V UNLP na Rastislavovej prijíma COVID pozitívne rodičky z celého košického kraja. Prvý pôrod pozitívnej rodičky tu odviedli 18. októbra 2020 a až 70 z 95-ich takýchto pôrodov bolo v januári.

Komentáre