Predaj respirátorov sa v Košiciach zvýšil

Minister zdravotníctva Marek Krajčí nedávno vyhlásil, že ľuďom odporúča nosiť respirátory namiesto rúšok. Naznačil, že rúška nemusia byť účinné voči novému variantu koronavírusu z Veľkej Británie. Dopyt po respirátoroch sa odvtedy zvýšil…

Vysoký dopyt nám potvrdili i ďalšie 3 oslovené lekárne v Košiciach. Aj napriek zvýšenému predaju, ich vo väčšine lekárni majú stále dostatok.

Aký je vlastne medzi rúškom a respirátorom rozdiel ?
Zadržiava vami vykašľané alebo kýchnuté kvapôčky infekcie, čím sa minimalizuje ich prenos ďalej. Neplatí to naopak, vírus sa k vám môže dostať, aj keď máte rúško nasadené, Keďže neprilieha k tvári úplne.
respirátory Chránia zdravého človeka pred vírusmi a inými škodlivými látkami v okolí. Respirátory po nasadení filtrujú vdychovaný vzduch a zachytávajú škodlivé látky.
Hovoríme o respirátoroch FFP2, ktoré sú bežne dostupné a cena sa pohybuje od 2 eur.
Nosenie respirátorov na Slovensku povinné nie je. No napríklad v susednom rakúsku , od 25. januára budú môcť ľudia vstúpiť do potravín, lekární, čerpacích staníc a cestovať hromadnou dopravou len s respirátorom FFP2.

Síce sú rúška a respirátory primárnym vybavením v boji s ochorením COVID-19. Nezabúdajme že najúčinnejšie opatrenie je izolácia a vyhýbanie sa iným ľuďom.

Komentáre