V presilovKE – Juraj Eliaš

0

Tréner a športový riaditeľ HC Košice Jan Šťastný pred sezónou 2020/2021 viackrát zdôraznil, že v nej budú mať viac priestoru mladí odchovanci. Tak sa aj stalo a v zostave „oceliarov“ od úvodu ročníka nastupovalo viacero mladíkov z domácej liahne. K nim patrí aj urastený stredný útočník Juraj Eliaš.

Ten síce absolvoval prvé štarty v najvyššej súťaži už v ročníku 2019/2020, no až v ďalšom ročníku získal stabilnejšie miesto. Strelil v ňom aj svoj premiérový extraligový gól, ktorý dosiahol už v štvrtom zápase sezóny proti Liptovskému Mikulášu.

Najmä však získal mimoriadne cenné skúsenosti na MS hráčov do 20 rokov. V neľahkej konkurencii presvedčil reprezentačných trénerov a po účasti na MS hráčov do 18 rokov sa predstavil aj na „dvadsiatkach“ v kanadskom Edmontone. Mladí Slováci vypadli po štvrťfinálovej prehre s USA 2:5 a obsadili konečné 8. miesto, no vo viacerých zápasoch podali kvalitné výkony.

Juraj si „V presilovKE“ pripomenul čerstvé spomienky z edmontonskej bubliny. Mladí Slováci na šampionáte zdolali Švajčiarsko 1:0, favorizovanú Kanadu dlho trápili srdnatým výkonom a podľahli jej 1:3. Ten si však vyžiadal svoju daň a proti oslabeným Nemcom prehrali 3:4 po predĺžení. Na prehru s Fínskom 0:6 dali zabudnúť ďalším sympatickým výkonom proti zámorskému tímu, no USA napokon zvládli pozíciu favorita, keď potrestali chyby Slovákov. Viacerí z nich však zanechali v kolíske hokeja dobrý dojem.

„Mal som špecifické úlohy v tíme, no myslím si, že som svoju prácu odviedol dobre. Škoda, že sme sa nedostali ešte ďalej, ale myslím si, že sa nemusíme hanbiť za svoje výkony,“ poznamenal.

Hokejovo vyrastal v Košiciach, no na sezónu si vyskúšal aj známu hokejovú akadémiu v Salzburgu, ktorú v minulosti okúsil napríklad aj Martin Pospíšil. Okrem spomínaných štartov na mládežníckych šampionátoch sa v drese Slovenska predstavil aj na prestížnom Hlinka Gretzky cupe. Medzi nádeje košického hokeja patrí aj jeho o tri roky mladší brat Rastislav, ktorý je brankár a v sezóne 2020/21 pôsobil v projekte slovenskej „osemnástky.“

Komentáre