V presilovKE – Martin Pospíšil

Káder A-mužstva HC Košice sa pred sezónou 2020/2021 významne obmenil a do tímu pribudlo mnoho mladých hráčov. Niektorí prišli s vizitkou očakávaných posíl, iní sa pridali po úspešnom try-oute. Stredný útočník Martin Pospíšil (i obranca Dávid Mudrák) však nepatrí ani do jednej z týchto skupín.

Sezónu 2020/2021 mal odohrať v zámorí, ale pre posunutý štart tamojších súťaží vrátane AHL i NHL sa však rozhodol rozohrať v slovenskej extralige. „Som rád, že som dostal možnosť pôsobiť v Košiciach po dobu, kým odídem do zámoria. Košický klub mi vyšiel v ústrety, navyše dostávam veľa priestoru na ľade, za čo som rád. Výborne sa zachoval aj môj klub Calgary Flames, ktorý uhradil poistku po dobu môjho pôsobenia v Košiciach,“ povedal Pospíšil „V presilovKE.“

Do Košíc ho zlákal aj kamarát zo Zvolena Michal Chovan a je jednou z najplatnejších letných posíl. Je prostredný z piatich súrodencov – bratov, z ktorých všetci sa venujú hokeju. Známy je aj jeho brat Kristián, ktorý pôsobí v najvyššej fínskej súťaži. Martin má vo veku 21 rokov za sebou nevšedný hokejový príbeh.

Ako 14 ročný sa s rodičmi presťahoval do Viedne, po roku zamieril do vychýrenej hokejovej akadémie v Salzburgu. V nej hokejovo napredoval dva roky, po ktorých opäť zmenil adresu a šiel do zámoria. Rok v USHL mu priniesol nielen titul najvylučovanejšieho hráča súťaže, ale aj draft do NHL. Flames si ho síce vybrali až ako číslo 105 celého draftu, no pre Calgary to bol vôbec prvý výber v danom drafte. Počas pôsobenia v slovenskej extralige sa prezentoval ako dôrazný útočník, ktorý sa výdatne staral o produktivitu tímu.

V zámorí má povesť hráča, ktorý sa nebojí zhodiť rukavice a kedykoľvek sa zastane tímu a spoluhráčov. Spomedzi pästných výmen, ktoré v zámorí absolvoval, je najpamätnejšia tá z októbra 2019. V nej prehral s Colby Caveom po knokaute, ktorého následky ho vyradili prakticky na tri mesiace. Iróniou osudu je, že Cave v apríli 2020 zomrel po tom, čo dostal náhle krvácanie do mozgu.

Komentáre