Dominanty Košíc – Košické synagógy

Spiritualita dýcha v Košiciach na mnohých miestach. Magickou mystikou sú presiaknuté aj židovské synagógy, ktoré nám odhrnuli záves spomienok.

Synagóga na Zvonárskej ulici bola postavená na tomto mieste v roku 1883. V roku 1899 ju staviteľ Ján Balogh rozšíril a prestaval do dnešnej podoby. Po vojne tu bol zriadený sklad kníh. Až po revolúcii v roku 1989 bola táto stavba navrátená židovskej náboženskej obci. Pri nedávnych rekonštrukciách boli obnovené podlahy, dverné výplne, vitráže a opravil sa aj vonkajší skelet so strechou. Turisti sa tu vedia dostať kedykoľvek, stačí dopredu zavolať a dohodnúť si návštevu.

Ortodoxná synagóga na Puškinovej ulici stojí na mieste pôvodnej Maléterovej záhrady, ktorá bola rozsiahla a obsahovala mnohé vzácne dreviny. Bola vybudovaná v rokoch 1926 – 1927. Je postavená v modernom štýle kde sú použité nové materiály. Celkovú atmosféru dotvára vynikajúca priestorová akustika. Nechýbajú prekrásne, farebné vitráže zobrazujúce výjavy zo Starého zákona. Obe synagógy majú odlišný tvar, ale obsahová stránka je identická. Dbalo sa na zachovanie náboženských pravidiel. Židovské chrámy zdobia aj sedemramenné svietniky, takzvané menory. Týchto sedem ramien symbolizuje stvorenie sveta Bohom za sedem dní. Impozantný luster je zobrazený v tvare Dávidovej hviezdy. Kráľ Dávid bol podľa legiend nielen skvelým bojovníkom, ale hral aj na harfu, ktorá je stvárnená vo vitrážových oknách. Konajú sa tu rôzne podujatia, koncerty a prednášky, ktoré pripomínajú históriu a tradície Židov.

Komentáre