Košice sa pripravujú na celoplošné testovanie

Už cez víkend čaká Slovensko celoplošné testovanie. Pre Košice armáda schválila len 138 odberových tímov, čo vedenie mesta nepovažuje za dostatočné a upozorňuje, že pri tomto počte reálne hrozí, že zdravotníci nestihnú otestovať celé mesto.

„Ak by sme naozaj chceli otestovať 200 000 Košičanov, pri počte odberných tímov 138 a odpracovaných hodín v rámci 35 hodín za hodinu, o ktorých rozpráva samotné ministerstvo, tak toto mesto jednoducho nie je schopné byť v pondelok ráno otestované,“ povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Mesto Košice preto požiadalo o viac testovacích setov, aby mohlo na vlastné náklady zorganizovať veľkoodberové miesto. Drive in odberové miesto na letisku vznikne, nateraz sa však nevie, koľko odberových tímov tam bude vzorky odoberať.

Napríklad aj Štátne divadlo priamo v historickom centre Košíc sa cez víkend premení na jedno z odberových miest. Pôsobiť tu budú dva odberové tímy, pričom jeden z nich priamo na javisku.

Na testovanie sa pripravujú aj v mestských častiach. Ich najväčším problémom je nedostatok zdravotníckeho personálu.

„Čo sa týka zdravotnícke personálu, ten nám chýba, no postupne sa aj na výzvu mestskej časti dopĺňajú ďalší zdravotníci a pravdepodobne už dnes poobede by sme mali mať doplnené zdravotníkmi všetky štyri odberné miesta,“ telefonicky nám povedal starosta MČ Košice – Krásna Peter Tomko.

„Prípravy sú tak, ako sú. Máme tu stres a napätie, ktoré nikto zo starostov ani na žiadnom úrade nezažil. Máme nastavené procesy, kedy v podstate už druhý deň pracujeme na nastavení procesov, aby sme ozaj dokázali v sobotu ráno načas otvoriť odberové miesto,“ popísal situáciu Igor Petrovčík, starosta MČ Košice – Staré mesto.

Komentáre