Dominanty Košíc – Botanická záhrada UPJŠ

Zelené srdce Košíc pulzuje a hýri pestrosťou. Jeho tlkot nám znie v žilách. Vydali sme sa po stopách jeho spomienok do minulosti.

Táto inštitúcia je vedecko-pedagogickým pracoviskom UPJŠ od roku 1964. Slúži nielen na vzdelávanie vysokoškolských študentov, ale aj žiakov základných a stredných škôl. Ľudia tu prichádzajú aj za odpočinkom. Môžu sa pokochať rôznorodou paletou rastlín a kvetov, ktoré tu naplno pulzujú životom. Kooperácia s botanickými záhradami po celom svete prináša, prostredníctvom vzájomnej výmeny, rôznorodý rastlinný materiál. Počas výstavy exotických motýľov majú možnosť návštevníci zažiť naozaj neopakovateľnú atmosféru, kedy si na nich sadajú rôzne pestrofarebné exempláre tohto hmyzu. Veľmi populárna je aj výstava orchideí. Ročná návštevnosť sa pohybuje okolo 40 tisíc ľudí. K dispozícii je táto prekrásna oáza zelene počas celého roka. Botanická záhrada má aj svojho včelára, ktorý sa stará o úle a včelstvá, ktoré tu našli svoj domov. V najbližej dobe by mal pribudnúť dendrologický náučný chodník, ktorý bude návštevníkov informovať o drevinách. Pestrosť zastúpených rastlín je tu takmer nekonečná a každým rokom sa rozširuje o nové exempláre.

Táto oáza hýri pestrosťou. Poskytuje priestor na život bohatej faune a flóre. Ľudia tu môžu pookriať a načerpať energiu priamo z lona matky prírody.

Komentáre