Dominaty Košíc – hrad a vyhliadková veža

Atmosférou stredoveku je nasýtená ďalšia dominanta. Je ňou tajomný hrad nad Košicami, ktorý nám dovolil vstúpiť do svojej ríše. Z nadhľadu vyhliadkovej veže odkryl svoju majestátnosť.

Dlhé roky sa tvrdilo, že Košický hrad začali stavať Omodejovci ako protiváhu ku kráľovskému mestu Košice. Výskumy v posledných rokoch ukázali, že tomu tak nebolo. Hrad má rozlohu 6,5 hektára. Je to územie na ktoré sa v stredoveku v čase núdze dokázalo usídliť cca 6,5 tisíc ľudí, čo bol v tých časoch počet obyvateľov väčšieho mesta. Hrad sa nebudoval naraz. Staval sa po krátkych úsekoch, ktoré boli vzájomne prepájané.

V areáli je umiestnené infocentrum, ktoré v sebe ukrýva realistické repliky dobového oblečenia. Aj v stredoveku sa vyvíjala móda a podliehala trendom. Strihy sa postupne komplikovali, skracovali a zužovali. Najčastejšie sa používali ľan a vlna. Ak išlo o slávnosť alebo stretnutie šľachticov, tak si ľudia obliekli to najlepšie čo mali, ako napríklad hodvábne šaty vyšívané kovovými vláknami.
Areál hradu je otvorený neobmedzene počas celého roka. Ak sa chcete dostať do infocentra a pozrieť si dobové oblečenie, máte možnosť od utorka do nedele v čase od 10. do 18. hodiny. Revitalizácia Košického hradu začala v 90. rokoch, kedy prebehol aj archeologický výskum. Impulzom k dnešnej podobe bol projekt Európskeho hlavného mesta kultúry, ktorým sa stali Košice v roku 2013.

V areáli hradu sa nachádza aj vyhliadková veža Hradová, ktorá bola postavená v roku 1987. Do užívania sa dostala v 90. rokoch 20. storočia. Pre návštevníkov je k dispozícii od utorka do nedele počas mesiacov apríl až október. Ročná návštevnosť sa pohybuje od 18 do 22 tisíc ľudí. Okrem bežných návštevníkov vežu využívajú aj záchranné zbory, horolezci a pracovníci výškových prác, ktorí trénujú zlaňovanie.

Komentáre