Tajomstvá archívov – Príbeh dvoch košických fasád

Prechádzame okolo nich každý deň. Sú už súčasťou našich životov a predsa im nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Fasády nie sú len obalom budov, skrývajú v sebe mnoho ľudských príbehov či informácií.
Obzvlášť zaujímavé sú dva domy na Hlavnej ulici, ktoré toho majú spoločného viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať.
„Čo je naozaj pozoruhodné pri oboch fasádach, je zhoda, ktorú mali v minulosti. Bola to jednak prestavba v takmer rovnakom roku, spracovanie projektu, ktoré bolo tiež v rozpätí rovnakých rokov, rovnaký architekt, Michal Repaský spracoval projekt, tiež významná historická osobnosť, v rovnakom slohovom štýle a v súčasnosti výskum robil ten istý reštaurátor, napriek tomu, že objekty ani v minulosti ani v súčasnosti nevlastnil rovnaký vlastník,“ vymenúva unikátnosti dvoch objektov Alena Hrabinská z Krajského pamiatkového úradu Košice.
„Pozoruhodná pri týchto dvoch objektoch je aj sgraffitová výzdoba, ktorá bola urobená v 19. storočí na ich posledných podlažiach, ktoré boli dostavané,“ dopĺňa Hrabinská.
„Je to omietková technika, čiže vieme ho vidieť na fasádach, dokonca aj v interiéroch. Vzniklo v renesancii v Taliansko. Ide o omietkovú dekoratívnu techniku, ktorá sa vytvára farbenou vápennou omietkou a vrstvy sa na seba hladia a preškrabaním sa vytvára určitý dekoratívny vzor,“ vysvetľuje princíp metódy sgraffita reštaurátor Ľubomír Kuc.
Prvý objekt sa nachádza v blízkosti Dolnej brány a na jeho súčasnej podobe sa podpísala najviac rodina Pausovcov. Pavol Paus prichádza do Košíc z Budapešti v roku 1833 a začína podnikať ako sklársky majster. Jeho synovia Teodorovi vďačíme za súčasnú podobu budovy. Čo presne môžeme na budove vidieť sa dozviete v Tajomstvách archívov.

Komentáre