Dominanty Košíc – ZOO

Pôvodne bolo 10 lokalít z ktorých sa vyberalo miesto pre košickú ZOO. Ako najvhodnejšie prostredie boli nakoniec vybrané práve Kavečany.

Od roku 1979 sa postupne začalo s budovaním inžinierskych sietí, infraštruktúry a jednotlivých chovných zariadení. Prví návštevníci mohli vidieť rysa, dančiu, srnčiu, jeleniu zver, viaceré druhy oviec a kôz. Bolo tu 26 rôznych druhov zvierat. Otvorenie sa uskutočnilo v dvoch etapách. Skúšobná prevádzka bola spustená v roku 1985 a definitívne otvorenie brán pre návštevníkov bolo v roku 1986. Zoologická záhrada zažila aj niekoľko výnimočných okamihov. Jedným z nich bolo narodenie svetoznámych medvedích pätorčiat. Okrem rekordu medvedích pätorčiat, je rekordná aj jej rozloha. Takmer 200 hektárov tvorí prírodný bióm karpatského lesa.

Dnes môžu návštevníci vidieť napríklad pôvodnú európsku faunu, tulene, jedinečné tučniaky, veľké šelmy, pôvodné karpatské medvede, ale aj plameniaky, antilopy, zebry, ťavy a množstvo iných zaujímavých živočíchov. Návštevnosť v prvých rokoch bola nízka. Postupne však narastala. Dnes do zoologickej záhrady ročne zavíta okolo 250 tisíc ľudí. Košická ZOO je členom významných organizácií ako napríklad Európskej či Svetovej asociácie zoologických záhrad a akvárií. Patrí medzi 350 unikátnych zoo z celého sveta.

Komentáre