Strategické parky majú znížiť regionálne rozdiely

Pri Haniske by mal vyrásť nový strategický park. Vzniknúť by mal v záujme znižovania regionálnych rozdielov a zvyšovania životnej úrovne vznikom nových pracovných miest.

„Chceme byť pripravení, chceme pripraviť niekoľko investičných parkov, ktoré budú ihneď použiteľné na výstavbu. Kde bude spravená infraštruktúra, kde budú dotiahnuté siete, kde budú predbežne vybavené všetky povolenia,“ povedal minister hospodárstva Slovenskej republiky Richard Sulík.

Predísť by sa tak malo situácii, ktorá nastala pred pár rokmi s automobilkou BMW, ktorá kvôli nepripravenosti uprednostnila Maďarsko.

„Tento boj sme prehrali kvôli času. Nie kvôli tomu, že by sme ponúkali horší park alebo menej šikovných ľudí, prehrali sme preto, lebo sme neboli pripravení,“ vysvetlil R. Sulík.

„Som presvedčený o tom, že je tu priestor na to, aby sme poskytli nielen ľudí, ale časom aj infraštruktúru a ďalšie podmienky na to, aby tu mohli prísť takýto investori,“ vysvetlil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

„Pán minister úprimne niekoľkokrát povedal, že mu záleží na východnom Slovensku, že mu záleží na tom, aby sa stierali regionálne rozdiely,“ povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Niektorí krajskí poslanci by chceli posunúť takéto strategické parky do chudobnejších okresov. Po celom východe by malo vyrásť niekoľko takýchto parkov, pričom štát je ochotný za tieto pozemky dať viac ak o za bežnú poľnohospodársku pôdu.

Komentáre