Dominanty Košíc – Štátna vedecká knižnica

Neďaleko Dolnej brány stojí majestátny palác, ktorý v sebe ukrýva múdrosť našich čias. Státisíce kníh v ňom našlo svoj domov. My sme zalistovali do histórie tohto pozoruhodného miesta.

Zasypaním mestských hradieb vznikli nové miesta a nové stavebné parcely. Budova, kde teraz sídli Štátna vedecká knižnica v Košiciac, bola postavená v roku 1841. Od roku 1844 ju využíval Koloman Forgáč so svojou manželkou Eleonórou, rodenou Pongrácovou. Aj preto erb na priečelí nesie prvky oboch rodov. Priestory prvého poschodia boli v druhej polovici 19. storočia prenajaté Košickému kasínu. Kasíno tu pôsobilo 20 rokov a neskôr sa presťahovalo. V zadnej časti, ešte do 20. rokov 20. storočia, fungovalo chýrne údenárstvo. Priestory na poschodí boli prenajímané aj naďalej. Sídlili tam napríklad politické strany, cirkevné spolky či združenia. V interiéroch sa zachovali rôzne fragmenty histórie. Takýmto dedičstvom je napríklad trezor z čias pôsobenia banky. Pozorné oko návštevníka môže potešiť aj výtvarné umenie. Po výraznej rekonštrukcii sa stali priestory budovy od roku 1961 sídlom knižnice.

Štátna vedecká knižnica je jednou z najväčších kultúrnych organizácií v oblasti knihovníctva na Slovensku. Vo východoslovenskom regióne a v Košiciach je to najväčšia knižnica. Vlastní a má vo svojich zbierkach viac ako 2 200 000 dokumentov. Medzi nimi sa nachádza aj 39 vzácnych exemplárov. Inkunábuly alebo prvotlače sú najstaršie tlačené knihy pochádzajúce z Európy, ktoré vznikli po vynájdení kníhtlače v druhej polovici 15. storočia. Knihy obsahujú maľované iluminácie a pozlátené iniciály. Pri listovaní v nich človek cíti silu storočí, ktoré prežili. Výzvou pre knižnicu je rekonštrukcia a renovácia budov, ktoré sú v nevyhovujúcom stave. Je taktiež potrebné zabezpečiť vhodné skladovacie a klimatické podmienky pre množstvo kníh a dokumentov. Ročne navštívi knižnicu takmer 90 tisíc čitateľov. Ďalších takmer 400 tisíc ľudí využíva jej virtuálne služby.

Komentáre