Mesto aj kraj zavádzajú opatrenia proti šíreniu koronavírusu

Od včerajška platí vládou nariadený zákaz usporiadania všetkých športových, kultúrnych a verejných podujatí vrátane svätých omší. Na koncerty či do divadla sa tak počas nasledujúcich dvoch týždňov nedostanete ani v Košiciach. V súvislosti s koronavírusom prijalo potrebné opatrenia aj mesto Košice, kde každý deň zasadá krízový štáb.

,,Pri ňom je zriadená takzvaná hygienicko – epidemiologická komisia. Každý deň sme niekoľko krát, vo dne, v noci, v kontakte s regionálnym úradom verejného zdravotníctva.“ prezradil primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Pre zamestnancov mesta spustili aj špeciálne interaktívne školenie, ktoré bolo vysielané prostredníctvom internetu. Školy sa ale mesto zatvárať nechystá. Koná tak aj na základe odporúčaní hlavného hygienika, vlády Slovenskej republiky či Ministerstva školstva a zdravotníctva. Ako tvrdí primátor, kompetencie zatvárania škôl sú v rukách riaditeľov.

,,Ak vyhodnotia situáciu majú možnosť školu zatvoriť, majú možnosť konzultovať túto situáciu s rodičmi. Samozrejme, v zmysle zákona, má riaditeľ nárok len na päť dní, kedy môže školu zatvoriť vrámci celého školského roka. To znamená, že to je naozaj len na technické záležitosti alebo problémy, ktoré môžu vyplynúť z jedného – dvoch dní.“ dopĺňa.

Chrípkové prázdniny sú do konca týždňa vyhlásené na ZŠ Hroncova kde monitorovali vyše 30% absenciu žiakov. Študenti v pondelok a utorok naprišli ani na vyučovanie v župných stredných školách.

,,Počas minulého týždňa navštívil nejakú rizikovú oblasť každý desiaty žiak alebo zamestnanec školy. Z tohto dôvodu sa Košický samosprávny kraj rozhodol predĺžiť prerušenie tohto výchovno – vzdelávacieho procesu do piatka trinásteho marca.“ informovala hovorkyňa predsedu KSK, Anna Terezková.

Zákaz sa vzťahuje aj na župné osemročné gymnáziá a internáty. Žiaci do nich opäť nastúpia v pondelok 16.3. Okrem toho kraj do odvolania zatvára aj svoje kultúrne zariadenia.

,,Ostáva zatvorených 23 knižníc, múzeí, galérií, osvetových stredísk alebo hvezdární.“ uzatvára.

Komentáre