Tajomstvá archívov – Od balónov k lietadlám

Už od čias Murgaša či Bahýľa sa aj slovenské letectvo vyvíjalo. Začiatky neboli najľahšie, no od balónov sme sa dostali k veľkým moderným lietadlám. Niekoľko rokov to však trvalo.

„V roku 1906 boli v Košiciach prvé aviatické pokusy. Vtedy lietali len balóny, pretože žiadne lietadlo nebolo,“ začína svoje rozprávanie riaditeľ Múzea letectva v Košiciach Miroslav Hájek. Už v roku 1910 sa v Košiciach uskutočnil prvý letecký deň. Lety sa vykonávali vo vtedy malej obci pri meste, v Krásnej nad Hornádom. Už za Rakúsko-Uhorska mali Košice pomerne veľký význam, preto sa tu postavilo aj letisko.

„Košice mali svoje miesto, bolo to vojenské letisko. V tomto období tu vznikali tie pokusy umiestniť vojenské lietadlá tak, ako sa rozširovali v rámci Rakúsko-Uhorska,“ pokračuje Hájek. Letisko sa však nenachádzalo tam, kde ho poznáme v súčasnosti. Bolo na dnešnej Južnej triede. „Prvý taký veľký rozmach bol po prvej svetovej vojne, keď vznikla Československá republika. Vtedy vojenská časť ostala, boli tu presunuté nejaké vojenské jednotky, ale dominantnou sa začala stávať civilná doprava. Vznikla na pôde vojenskej dopravy, pretože samostatne vtedy neexistovala. Vznikali prvé pokusy zaviesť celoštátnu leteckú civilnú dopravu,“ povedal Hájek. Stalo sa tak v roku 1924, kedy letecká spoločnosť ČSA začala lietať na linke z Košíc do Bratislavy.

„Tú osobnú dopravu nesmieme brať tak, ako dnes, že človek si kúpi letenku a ide. Bola viac-menej používaná pre úradníkov, pretože sa potrebovali dostať do Košíc. Letecká doprava bola pre firmy, pre podnikateľov, úradníkov,“ povedal Hájek. Okrem toho lietadlá napríklad prenášali poštu.

Postupne sa lietadlá vylepšovali až sme sa dostali do dnešného dňa. Aký vývoj sme zaznamenali v Košiciach si môžete pozrieť v najnovšej časti relácie Tajomstvá archívov.

Komentáre

TelKE

Prinášame vám aktuálne informácie z mesta Košice. Sme mestský informačný kanál. Sme TelKE

Najnovšie príspevky

Sleduj nás aj ja Facebooku