Tajomstvá archívov – Prostitúcia v medzivojnových Košiciach

V relácii Tajomstvá archívov vám predstavujeme rôzne zaujímavé udalosti a fakty z histórie mesta Košice. Opäť sme nahliadli do zákutí rôznych archívov, a tentokrát sme pre vás vybrali tému, pre niekoho možno tabu – pozreli sme sa na prostitúciu v medzivojnových Košiciach.
Ako sa žilo prostitútkam v medzivojnových Košiciach, kde pôsobili či akými vetami lákali svojich klientov – odpovede na všetky tieto otázky na vás čakajú v Tajomstvách archívov.

„Nachádzame sa v Archíve mesta Košice a za nami sa nachádzajú fondy, kde sa dajú nájsť materiály týkajúce sa prostitúcie v Košiciach. Je to jednak fond Magistrátu mesta Košice, Úrad hlavného lekára mesta Košice a tretí, ten najdôležitejší je fond policajného kapitanátu mesta Košice. Ten je veľmi zaujímavý, pretože sa v ňom nachádza najviac písomností zaoberajúci sa prostitúciou a tiež sa zachoval aj zaujímavý index. Je to index z konca 19. storočia, kde sú alfabeticky zaznamenané všetky prostitútky, ktoré v meste pôsobili,“ začal svoje rozprávanie Gabriel Szeghy z Archívu mesta Košice.

„Keď sa chcela neviestka venovať tejto profesii, musela sa prihlásiť ku koncesii, čiže k nejakej živnosti. Musela sa tiež podriadiť prísnym policajným kontrolám a zdravotným prehliadkam a musela vlastniť zdravotnú knižku. Každá neviestka v Košiciach a v celom Československu sa musela dvakrát do týždňa vyšetriť sa klinicky a mikroskopicky u hlavného mestského lekára,“ dopĺňa Dominika Kleinová z Univerzity Pardubice

V zdravotných knižkách by sme našli aj veľmi intímne údaje – napríklad to, kedy mala neviestka prvý pohlavný styk alebo konkrétne informácie o tom, s kým.

„V Košiciach bolo najznámejším miestom, ktoré poznali ešte aj starí Košičania, bola dnešná Hradbová ulica. Väčšina z verejných domov sa nachádzala práve na západnej strane mesta a to pri mestskom múre. Za hradbami sa schádzala nižšia vrstva obyvateľstva,“ pokračuje Szeghy.

„Najčastejšie navštevovali tieto neviestky študenti, učni a tiež vojaci. V Československu nesmeli poskytovať neviestky sexuálne služby chlapcom mladším ako sedemnásť rokov. Najčastejšie nadväzovali kontakt s klientom vetou „dajte mi cigaretu“ alebo „vezmite ma so sebou“ alebo „poďte sa hrať“, pokračuje v rozprávaní Dominika Kleinová.

Komentáre