Dominanty Košíc – Východoslovenské múzeum

Múzeum je akousi pamäťou našich krokov dejinami. Uchováva tajomstvá a artefakty z dôb, ktoré už prikryl čas. Spod nánosu histórie vyťahuje na svetlo sveta spomienky minulosti.

Predchodcom Východoslovenského múzea bol Hornouhorský múzejný spolok, ktorý začal svoju činnosť v Košiciach v roku 1872. Krátko na to bola otvorená prvá expozícia v budove už neexistujúcej Zlatej hviezdy v miestach dnešnej Malej scény Štátneho divadla. Navštívil ju dokonca sám cisár František I., ktorému sa v múzeu veľmi páčilo. Historická účelová budova múzea bola dokončená v roku 1899. Verejnosti však bola otvorená prvou stálou expozíciou až v roku 1903. Z tých čias sa dochoval katalóg, ktorý popisuje aké exponáty sa nachádzali v jednotlivých miestnostiach múzea. Katalóg je momentálne otvorený na strane militárie, čo sú starožitnosti týkajúce sa vojenstva. Návštevníci si môžu pozrieť exponáty, ktoré boli kedysi vystavené ako jedny z prvých predmetov.

Východoslovenské múzeum je jedno z najstarších a najväčších múzeí nielen na Slovensku ale aj v strednej Európe. Má tri špecializované odbory – prírodovedný, historický a umeleckohistorický. 33 zbierkových fondov obsahuje približe pól milióna exponátov. Asi najznámejšou expozíciou je Košický zlatý poklad, ktorý je umiestnený v suteréne budovy v trezorovej miestnosti. Pozostáva z 2920 zlatých mincí a jednej medaile svetového význam u. Od svojho objavenia v roku 1935 vzbudzuje svojou veľkoleposťou úžas. Počas rekonštrukcie múzea v rokoch 2008 až 2013 bol vystavený aj v ďalších významných múzejných inštitúciách.

V jedinej jednej miestnosti na poschodí je zachovaná pôvodná farebnosť, ktorou boli vyzdobené všetky vnútorné priestory múzea. Ďalšou zaujímavosťou je, že pod strechou sa nachádza unikátny multifunkčný priestor, ktorý slúži na rôzne kultúrno spoločenské podujatia. Súčasťou exteriéru sú dve drevené stavby. Jednou z nich je drevený kostolík z Kožuchoviec, ktorý bol postavený v roku 1741. Na nádvorie múzea bol prevezený a znovupostavený po rozsiahlych reštaurátorských zásahoch v roku 1927. Spoločnosť mu robí zvonica z Ašváne (dnes Mineralnoje – na Zakarpatskej Ukrajine). Tí z Vás, ktorí si ešte pamätajú slovenské koruny, si tak môžu zaspomínať na 10 haliernik, kde bola vyobrazená. Ďalšími pozoruhodnými expozíciami múzea sú napríklad Miklušova väznica a katov byt, ktoré sú situované v historickom jadre mesta. V areáli Katovej bašty na nádvorí Hrnčiarskej ulice je sprístupnený pamätný dom Františka II. Rákocziho, tzv. Rodošto a v roku 2013 pribudla expozícia Dom remesiel. Už onedlho, v roku 2022, oslávi Východoslovenské múzeum okrúhle 150. výročie.

Ďalšia košická dominanta poodhalila závoj tajomna a my sme mohli nazrieť nielen do súčastnosti, ale skrk spomienky aj do rokov zrodu a mladosti. Ešte raz, ďakujeme. Ak túžite zažiť živú históriu a máte odvahu na cestu časom, Východoslovenské múzeum už teraz volá mocným hlasom! Vtúpte!

Komentáre