V presilovKE – Tomáš Slovák

Obranca HC Košice Tomáš Slovák porozprával „V presilovKE“ aj o prirodzenej túžbe odovzdávať skúsenosti a pomôcť košickému hokeju.

Tomáš Slovák je vo veku 36 rokov najskúsenejší hráč v kádri HC Košice. To materského klubu sa vrátil počas ročníka 2018/2019, ktorý začal v Miškovci. V čase vstupu maďarského klubu do najvyššej slovenskej súťaže bol Tomáš jediný slovenský hokejista v tíme. Na dovtedy neprebádanú hokejovú pôdu ho vtedy zlákal aj kanadský tréner Glen Hanlon, ktorého si Tomáš pochvaľoval.

Zaujímavosťou je, že po jeho odchode dodnes Miškovec neangažoval žiadneho slovenského hráča. Napriek zaujímavej skúsenosti neodolal ponuke vrátiť sa do materského klubu a „oceliarov“ posilnil pred play off 2019. V kádri trénera Petra Draisaitla je užitočný nielen na ľade, ale aj mimo neho, keďže sa snaží pôsobiť ako mentor mladým obrancom.

V štúdiu relácie ho spovedal aj bývalý spoluhráč Marcel Šterbák, s ktorým majú mnoho zážitkov zo spoločného pôsobenia. „V presilovKE“ sa rozhovoril aj o svojej ambícii venovať sa hokejovej mládeži, pretože cíti prirodzenú zodpovednosť odovzdávať poznatky mladšej generácii. A tých má Tomáš Slovák skutočne dostatok. Počas pestrej kariéry si okrem slovenskej súťaže vyskúšal aj hokej vo Švédsku, Fínsku, Česku, zahral si aj zámorskú Western hockey league či prestížnu Kontinentálnu hokejovú ligu.

Do zámoria odišiel v tínedžerskom veku a po neľahkých začiatkoch sa etabloval. V roku 2001 ho draftoval Nashville Predators, ale do NHL sa napriek trom sezónam v zámorí neprebojoval. Dosiahol však iné pozoruhodné úspechy – v roku 2009 bol súčasťou víťazného kádra HC Košice, ktorý po 10 rokoch získal majstrovský titul.

O štyri sezóny neskôr, v roku 2013, triumfoval aj v českej extralige. Na Plzeň má okrem majstrovského titulu aj mnoho ďalších zaujímavých zážitkov – v relácii spomínal na symbiózu s futbalistami plzenskej Viktorky aj na skúsenejších spoluhráčov, od ktorých sa inšpiroval. Reč bola aj o filme, ktorý ho zaujal a ktorý odporúča mladým hráčom.

Úsmevnou bodkou za pútavým rozprávaním bola Tomášova odpoveď na otázku, čo by spravil, keby získal (ďalší) titul s Košicami. Pozrite si ju v presilovKE.

Komentáre