Tajomstvá archívov – Vianoce kedysi a dnes

Nie nadarmo sa vraví, že Vianoce sú najkrajšími sviatkami v roku. Kolotoč každodenných povinností sa zrazu zastaví, alebo aspoň pri najmenšom spomalí. Ako ale prežívali tieto sviatky naši predkovia? Rovnako ako aj dnes, aj vtedy samotným Vianociam predchádzal advent.

„To boli také dni, alebo také obdobie, ktoré sa veľmi odlišovalo od toho, čo ľudí bude očakávať. Ľudia boli pripravení na to, že sa mnohých vecí musia vzdať – taká bola asi príprava, dlhá, štvortýždňová, možno veľmi prísna, ale potom slávenie Vianoc a sviatkov o to krajšie a bohatšie,“ začína svoje rozprávania etnologička Klaudia Buganová.

Vo vianočnej časti Tajomstiev archívov vám priblížime aj najzaujímavejšie zvyky či tradície nielen počas samotných Vianoc, ale aj počas obdobia pred nimi. Dnes je neodmysliteľnou súčasťou najkrajších sviatkov v roku vianočný stromček. Nie vždy však tomu bolo takto – bohato ozdobený stromček nie je príliš starým symbolom Vianoc.

„Naši predkovia vianočný stromček nepoznali. Možno, že sa začal viac uplatňovať až v období prelomu storočí, kedy sa vianočné stromčeky začali objavovať napríklad na námestiach alebo niekde pred kostolmi. Ale nemôžeme povedať, že naši predkovia vianočný stromček nepoznali – nemal ale takú podobu, akú má dnes ani nebol tak umiestnený ako je dnes,“ pokračuje Klaudia Buganová.

V relácii sa dozviete podrobný popis priebehu Štedrého dňa a celých vianočných sviatkov z rozprávania ľudí. Nevynecháme ani polnočnú omšu či tuhé zimy, s ktorými sa naši predkovia museli popasovať. Budeme hovoriť aj o darčekoch, ktoré v tom čase neboli vôbec také bežné ako dnes.

„My v mestách pozorujeme aj to, že ľudia si začínali darčeky neskôr objednávať. Napríklad Košičania si objednávali darčeky z Budapešti či Viedne cez katalógy. To znamená, že postupne sa človek stal majetnejším a dokázal si viac dožičiť. Pod vianočným stromčekom boli pre chlapcov stavebnice, nejakí vojačikovia, potom tam už boli lyže, korčule. Pre dievčatká rôzne bábiky, šatôčky ale už tam boli aj darčeky pre slečnu alebo pre mamičku – napríklad rukávniky alebo pekné súpravy,“ hovorí o darčekoch etnologička Klaudia Buganová.

Komentáre

TelKE

Prinášame vám aktuálne informácie z mesta Košice. Sme mestský informačný kanál. Sme TelKE

Najnovšie príspevky

Sleduj nás aj ja Facebooku