Vianočné trhy špeciál

Rozhodli sme sa okúsiť na vlastnej koži atmosféru vianočných trhov. Bude to so všetkým čo k tomu patrí. Poďme na to!
Vianočné trhy sú pouličné trhy, ktoré sú dnes už neodmysliteľne spojené s oslavou Vianoc počas adventu. Neboli tu však odjakživa. Svoj pôvod majú v Nemecku a Rakúsku, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta. História siaha do neskorého stredoveku v nemecky hovoriacich krajinách.  Nemeckí imigranti ich priniesli napríklad aj do USA. Pôvodne slúžili k tomu, aby sa ľudia mohli zásobiť pred tuhou zimou potravinami, teplým oblečením a ďalšími potrebami nevyhnutnými na prežitie zimného obdobia.
Vianoce sú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista. Ako náboženská a kultúrna slávnosť sú slávené miliardami ľudí na celom svete ako sviatky pokoja a mieru. Vianoce spolu s Veľkou nocou patria k najvýznamnejším sviatkom kreťanov. S týmto sviatočným obdobím sa spája množstvo ľudových tradícií, piesní (kolied), výzdoby, jedál a iných zvykov.
Víno sa považovalo za posvätný a liečivý nápoj. Starí Egypťania verili, že víno je darom boha Ozirisa, syna boha nebies a zeme, ktorý bol víťazom nad smrťou. V antickom svete vládol vínu Dionýz – starogrécky a starorímsky boh vinohradníctva, úrody, plodnosti a zábavy. Okrídlenú frázu In vino veritas alebo v preklade vo víne je pravda, sme overovali v praxi.
Medovinu pripravovali už v starovekom Egypte, Grécku a Ríme. Rovnako sa vyskytovala u Keltov, Slovanov a Germánov. Správy z 9. až 11. storočia medovinu označujú za typický slovanský nápoj, ktorý mal využitie pri obradoch, či v každodennom živote.  Tento opojný mok sladkej chuti, vzniká kvasením medového roztoku za pomoci vínnych kvasiniek.
My sme sa tento rok cítili výnimočne – rozprávkovo. Počas týchto Vianoc Vám želáme pokoj a lásku v srdciach. Vidíme sa opäť o rok! Šťastné a Veselé!!!

Komentáre