vPolitiKE – Jaroslav Polaček – 04. 12. 2019

V decembrovom vydaní relácie V politiKE sme spoločne s primátorom mesta Košice Jaroslavom Polačekom riešili to najdôležitejšie, čo sa deje v metropole východu. Snáď najviac rezonujúcou témou súčasných dní je zimná údržba. Podľa primátora mesta bola zimná údržba počas prvého snehu zvládnutá.

„MHD dokázala fungovať a hlavné ťahy, hlavne tie, po ktorých chodia autobusy a veľké ťahy boli urobené promptne. My sme zimnú údržbu začali už pred tým, ako začalo snežiť. Nasolili a pripravili sme cesty,“ povedal primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Problémom je aj čistenie chodníkov v meste. Primátor povedal, že zatiaľ čo sa mesto Košice staralo v minulosti o 150 kilometrov chodníkov, v súčasnosti je to až takmer 400 kilometrov.

Primátor sa vyjadril aj ku kontroverzným „modrým tabuľkám“, ktoré pribudli po celom meste. „Ak my chodník neoznačíme, tak sa dostaneme do kolízie so zákonom. Zákon nám jasne hovorí, ak sa chodník nečistí, je potrebné ho označiť,“ vysvetlil primátor.

Primátor v relácii odpovedal aj na otázky v súvislosti s budúcim osudom Mestskej krytej plavárne. Mesto dalo MČ Staré mesto ponuku na odkúpenie plavárne, najprv za 1 euro, neskôr za maximálne sto tisíc eur. Predstavil tiež plány mesta, ako by mohla plaváreň vyzerať a koľko peňazí by do nej mesto mohlo investovať. Pri tejto téme sme sa dotkli aj aquaparku, ktorý bol súčasťou predvolebnej kampane primátora Polačeka.

Problémom metropoly východu je aj zvyšujúci sa počet útokov v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. „Je to veľmi nepríjemné, že sa niečo také vôbec deje. Sú ľudia, ktorí sú agresívni, neprispôsobiví a nedodržiavajú, v tomto prípade prepravný poriadok,“ vysvetlil primátor a spomenul zvyšujúci sa počet policajtov v MHD.

Jaroslav Polaček musel odpovedať aj na otázky Košičanov, ktorých zaujímalo napríklad riešenie električkovej trate na sídlisku Nad jazerom, čistota na vedľajších uliciach v meste alebo riešenie parkovania v meste, ktoré v súčasnosti prevádzkuje mesto Košice aj spoločnosť EEI.

Komentáre